Asya borsalarında kayıplar derinleşti, dolarda düşüş yavaşladı

Asya borsalarında kayıplar derinleşti, dolarda düşüş yavaşladı

Asya hisseleri Çin'den gelen verilerin ardından düşüşünü sürdürürken dolardaki düşüş ise yavaşladı.

A+A-

Asya hisse senetleri Salı günü, önceki gün açıklanan zayıf Çin ekonomik verilerinin hissiyat üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesiyle düşerken, yatırımcılar ABD perakende satış verilerinin ABD faiz oranlarının izleyeceği yola ışık tutup tutmayacağını görmeyi bekliyordu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi sabah seansında %0,63 geriledi.

Yatırımcılar, Salı günü açıklanacak olan ABD perakende satışları ve ABD sanayi üretimi verileriyle birlikte enflasyonun soğumasına ilişkin daha güçlü işaretler bekliyor. Ekonomistler Haziran ayında perakende satışların Mayıs ayına göre %0,5 artış göstereceğini tahmin ediyor.

Natixis Kurumsal ve Yatırım Bankası'nda kıdemli ekonomist olan Gary Ng "İnsanlar hala büyüme ve enflasyon arasındaki çekişmeyi düşünüyor. Bu hafta, daha fazla faiz artışına ihtiyaç olup olmadığına dair net bir gösterge verecek bir dizi ABD ekonomik verisi var" diyor.

ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası önümüzdeki hafta politika gözden geçirme toplantıları düzenliyor.

Pazartesi günü tayfun nedeniyle işlemlerin iptal edilmesinin ardından Hong Kong hisse senetleri, Çin ekonomisindeki salgın sonrası sıçramanın sona erdiğini gösteren verilerin tetiklediği Çin hisse senetlerindeki düşüşü yakaladı ve ikinci çeyrekte çeyrek bazda %0,8 büyüme kaydetti.

Ng, Asyalı yatırımcıların "çok kötü Çin ekonomik verilerinin" ardından bir miktar pozitiflik bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Gösterge Hang Seng endeksi %1,74 düşerken, teknoloji sektörü %1,89 geriledi. Çin A hisseleri Salı günü erken seansta %0,4 düştü. Japonya Nikkei ise %0,18'lik bir kazanç elde etti.

ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusundaki olası ayrışması son dönemde doların zayıflamasına neden oldu.

Para piyasaları büyük ölçüde Fed'in bu ayın sonundaki politika toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlamış olsa da, faizlerin Aralık ayı gibi erken bir tarihte düşeceğine dair beklentiler var.

Tersine, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünü uzatmasını bekliyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) önümüzdeki hafta para politikası toplantısını gerçekleştirecek ve yatırımcılar aşırı güvercin politika duruşunu aşamalı olarak terk etmeye başlayıp başlamayacağını merak ediyor.

Cuma günü 2022 Nisan'ından bu yana en düşük seviyesini gören ABD dolar endeksi erken Asya ticaretinde hafif bir düşüşle 99,85 seviyesine geriledi. Euro %0,11 değer kazanarak 1,1246$'a yükseldi.

Gösterge 10 yıllık tahviller %3,7989 getiri ile yatay seyretti.

ABD ham petrolü %0,22 artışla varil başına 74,31 dolara yükselirken, Brent %0,18 artışla 78,64 dolar oldu.

Spot altın %0,1 artışla ons başına 1.957,50$'a yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri %0,26 artışla ons başına 1.960,19 dolar oldu.

İlgili Haberler