Avrupa bankalarında Rus işgaline karşı stres testi

Avrupa bankalarında Rus işgaline karşı stres testi

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) bankaların Rusya riskine karşı stres testi yapıyor.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası, Rusya’da aktif olan bankalardan, Batı-Rusya gerilimiyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri senaryo doğrultusunda risklerini raporlamalarını istedi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre AMB söz konusu bankalardan likidite, kredi, işlem, kur pozisyonlarına yönelik riskleri ve operasyonlarını sürdürebilme kabiliyetlerini ölçmelerini istedi.

Bazı bankalarla günlük temas kuran AMB ağır ekonomik yaptırım ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçları konusundaolası senaryoların değerlendirilmesini talep etti.

AMB sözcüsü, bankalarla ve ulusal ölçekteki düzenleyici kuruluşlarla krizin derinleşmesi durumunda oluşabilecek potansiyel riskler hakkında temasta olduklarını söyledi. Sözcü, Euro Bölgesi’ndeki bankaların Rusya risklerinin değişim göstermekle birlikte genel olarak bu risklerin kontrol altında olduğunu bildirdi.

SocGen ve Unicredit Rusya'daki en büyük Avrupalı bankalar arasında

Avrupa Bankacılık Otoritesi’ne göre birçok uluslararası banka Rusya operasyonlarını azaltırken Societe Generale SA, UniCredit SpA ve Raiffeisen Banka International AG Rusya’da faaliyet gösteren en büyük Avrupa bankaları arasında yer alıyor.

AMB ve bankalar uygulanılmaya hazırlanılan yaptırımların etkisini ise halen inceliyor. Kaynaklar AMB’nin Rusya ve Ukrayna riskine en açık bankaları belirlediğini ve potansiyel riskleri incelediğini bildirdi.

Kaynaklara göre bankalar yaptırımların birçok Rus şirkete ve finans kuruluşuna uygulanması durumunda atacakları adımları planlıyor. Bankalar yaptırımların Rus ekonomisi ve para birimi ruble üzerindeki etkilerini de değerlendiriyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler