Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyona müdahale sinyali

Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyona müdahale sinyali

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks enflasyon hızlanırsa bankanın gerekli adımları atacağı konusunda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

A+A-

Kazaks verdiği bir mülakatta tedarik zincirindeki sıkıntıların ve enerji fiyatlarındaki sert yükselişin azalmasıyla tüketici fiyatlarının ECB’nin yüzde 2 hedefinin altına ineceğini söyledi. Kazaks Kovid-19 riskinin ve yüksek ekonomik belirsizliklerin devam ettiği bu dönemde AMB’nin ihtiyatlı duruşunu sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Bloomberg HT'nin haberine göre Kazaks “kimse faizleri artırmayacağımız veya gerekirse destekleri çekmeyeceğimiz gibi bir izlenime kapılmasın. Görevimiz neyse yerine getireceğiz” diye konuştu.

Bölgede pandemi acil tahvil alım programı kademeli olarak sonlandırılırken Başkan Christine Lagarde 2022’de faiz artışının ihtimal dahilinde olmadığını belirtmişti. Ancak para piyasalarında yıl sonuna kadar 10 baz puanlık artış fiyatlanıyor.

Cuma günü açıklanacak bölge enflasyonunun yüzde 4.8’e gerilemesi bekleniyor. ECB bu yıl fiyatların ortalama yüzde 3.2, 2023’te yüzde 1.8 artmasını bekliyor.

Kazaks ayrıca 2023 yılının başında varlık alımını bitirip faiz artırma fikrinin olası bir senaryo olduğunu belirtti. Ancak piyasaları sarsmamak gerektiğini kaydeden Kazaks “piyasaları şaşırtmamalıyız. Adım adım gitme yaklaşımı çok önemli” diye konuştu.

İlgili Haberler