Avrupa'da gaz, son 13 yılın en yükseğinde

Avrupa'da gaz, son 13 yılın en yükseğinde

Avrupa Temmuz vadeli gaz kontratları bugün 1,00 EUR'dan fazla arttı. 

A+A-

Norveç'in Karsto arıtma tesisindeki uzun süreli kesintinin, düşük  depolama seviyeleri ile birleşerek sıkı bir arz durumu oluşturmasıyla Avrupa Temmuz vadeli gaz kontratları bugün 1,00 EUR'dan fazla arttı. 
Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı Temmuz ayı vadeli  doğal gaz kontratı bugün en son Ice Endex'te 1,37 EUR artışla 29,21 EUR/MWh seviyesinden işlem gördü. Kontrat en son Temmuz 2008'de 29,00

EUR/MWh düzeyinin üzerinde işlem görmüştü.
TTF gün öncesi kontrat ise bugünkü son işlemini 1,25 EUR yükselişle 29,27 EUR/MWh seviyesinden gerçekleştirdi. 
İngiltere NBP hub'ı Temmuz kontratı 3,71 p yükselişle 71,31 p/th, NBP  gün öncesi kontrat ise 1,25 p artışla 70,50 p/th seviyelerinden işlem  gördü. 
Avrupa merkezli bir trader, Karsto'da bakımın devam ettiğini, ancak  tesiste yeniden başlamanın ertelendiğini söylüyor. Trader, tesisin  yalnızca küçük bir hacim içermesine rağmen, bugünkü artışın itici gücü  olduğu görüşünü paylaşıyor. 
İletim sistemi operatörü Gascco verilerine göre, Karsto'daki plansız  kesinti Norveç'ten kıtaya iletilen gaz hacmini 19,6 milyon m³/gün  seviyesinde azaltmış bulunuyor. 
Tesisteki bakımın ise önceden tahmin edilenden 48 saat sonra Perşembe  günü tamamlanması bekleniyordu.
Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Avrupa depolama tesisleri en son %42 dolulukta görüldü. Bu oran, bir  önceki yılın aynı döneminde ise %76 seviyesinde idi. 
Trader, piyasadaki gerileme seviyesinin oldukça dik bir konumda  bulunduğunu söylüyor. Piyasa'nın Kuzey Akım 2'den gelecek potansiyel  akışları fiyatlandırıp fiyatlandırmadığını bilmediğini aktaran trader,  gelecek kış dönemi için yaza kıyasla yüksek bir prime sahip olduğunu  belirtiyor. Trader, gelecek kıştan önce depolama alanlarının yeniden  doldurulması gerektiğini vurguluyor. 
Öte yandan, TTF Kış'21 kontratı, primini TTF Yaz'22 kontratına  uzatarak 9,37 EUR seviyesine çıkardı.
Piyasa katılımcıları, yenilenebilir üretimdeki düşüşe bağlı olarak  sıcak hava tahminlerinin gaz fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini  söylüyor. 
İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (SMHI) verilerine göre, Avrupa genelinde sıcaklıklar hafta ortasına kadar mevsim normallerinin 8 °C üzerine çıkabilir.   


Bu haber toplam 1435 defa okunmuştur