Avrupa'da Kovid-19 alarmı

Avrupa'da Kovid-19 alarmı

Avrupa'da bu hafta siyasi gündem ve Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olurdu. Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları sonrası Avrupa alarma geçti. İşte yaşanan son gelişmeler...

A+A-

Avrupa'da bu hafta siyasi gündem ve Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, Almanya'da DAX ve Fransa'da CAC 40 endeksi haftalık kapanış rekorunu genişletti. Avro Bölgesi'nde para politikasını ilişkin sözle yönlendirmeler önemini korurken, gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'nın ve ECB yetkililerinin açıklamaları takip edilmeye devam edilecek.

Enflasyon baskısının azalması beklenirken

Lagarde, hafta içinde yaptığı açıklamada, Avro bölgesinde enflasyon dinamiklerinin orta vadede azalacağını belirterek, “Enflasyon baskısının azalması beklenirken, politikayı sıkılaştırarak tepki vermek mantıklı değil.” dedi.

Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları sonrası Avusturya pazartesinden itibaren 20 günlük sokağa çıkma kısıtlamasını uygulamaya alacağını duyururken, Avrupa genelinde havacılık sektörü hisselerinde sert satışlar görüldü.

Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı

Öte yandan, Almanya'nın Rusya'dan Avrupa'ya uzanan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı'nın ruhsatlandırma sürecini geçici olarak askıya alırken, doğal gaz vadeli işlem kontratları 101,8 avroya kadar yükselmesinin ardından haftalık yüzde 11 kazançla 87 avrodan kapandı.

Makro ekonomik verilere göre ise Avro Bölgesi üçüncü çeyrekte beklentilere paralel çeyreklik yüzde 2,2 büyürken, İngiltere’de ekimde enflasyon yıllık yüzde 4,2'ye yükseldi.

Avro, dolar karşısında Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviye olan 1,1250'ye kadar gerilemesinin ardında n haftayı yüzde 1,24 değer kaybıyla 1,1302'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 artışla haftalık kapanış rekoru kırarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,69 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzde 1,42 geriledi.

Almanya'da büyüme verileri takip edilecek

Gelecek hafta, pazartesi Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, salı bölge genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, çarşamba Almanya'da Ifo iş ortamı güven endeksi, perşembe Almanya'da büyüme verileri takip edilecek.