Bankaların karı yüzde 370 arttı

Bankaların karı yüzde 370 arttı

Bankacılık sektörünün Ocak'ta net kârı TÜFE'ye endeksli tahvil getirilerinin de etkisiyle %370 artarak 20.09 mlyr TL oldu

A+A-

Bankacılık sektörünün Ocak ayı net kârı, enflasyondaki yükselişle birlikte bankalardaki TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki artışın da etkisiyle bir önceki yıl aynı döneme göre %370 artışla 20.09 milyar TL oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Ocak verilerine göre sektörün kredileri geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık %40 artarak 4.97 trilyon TL olurken, mevduat büyüklüğü 5.38 trilyon TL, aktif büyüklüğü de 9.22 trilyon liraya ulaştı.

Bankacılık sektörünün Ocak'ta SYR'si %18.53, takipteki krediler rasyosu da %3.13 oldu.

Oyak Yatırım Araştırma Direktörü Övünç Gürsoy, kârdaki ciddi artışta TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki yaklaşık %126'lık artışın etkisinin olduğunu belirterek, net faiz gelirleri ile ücret komisyon gelirlerindeki artışın da karı desteklediğini ifade etti.

Ocak ayında artan enerji maliyetleri, asgari ücret zammı ve TL'nin değer kayıplarının birikimli etkisi sebebiyle enflasyon %50'ye yaklaşan enflasyonun, Şubat ayında artan gıda ve enerji fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesi olan %52.95'e yükselmesi bekleniyor.

İlgili Haberler