Batan Silikon Vadisi Bankası'nın CEO'su Fed yöneticiliğinden çekildi

Batan Silikon Vadisi Bankası'nın CEO'su Fed yöneticiliğinden çekildi

İflasını veren Silikon Vadisi Bankası'nın icra kurulu başkanı Greg Becker, artık San Francisco Fed'in yönetim kurulunda yer almıyor.

A+A-

Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının yankıları sürüyor. Bir Fed sözcüsü, Greg Becker'ın San Francisco Fed'in yönetim kurulundaki görevinden çekildiğini söyledi. Sözcü, Becker'in San Francisco Fed yönetim kurulundan nasıl ayrıldığını açıklamayı reddetti. Becker, San Francisco Fed bölgesinde üye bankaları temsil eden üç finans yöneticisinden biri olarak San Francisco Fed'de A Sınıfı direktör olarak görev yapıyordu.

Her bölgesel banka, özel vatandaşlardan oluşan kurullar tarafından denetleniyor. Bankaları temsil eden üç direktörün yanı sıra, yerel işletmeler ve toplum çıkarlarının bir karışımını temsil eden altı direktör daha bulunuyor. Reuters'ın haberine göre bu direktörlerden üçü Washington'daki Fed Guvernörler Kurulu tarafından seçilirken, geri kalanlar yerel bir süreçle seçiliyor.

12 bölgesel Fed bankası, Washington'daki Fed tarafından denetlenen yarı-özel kuruluşlar olarak biliniyor. İlgili yönetim kurulları bankaları doğrudan denetliyor ve yerel ekonomik istihbaratın yanı sıra yönetim konusunda da tavsiyelerde bulunuyor.

En önemlisi, bu kurullar aynı zamanda boş pozisyonlar olduğunda yeni başkanların seçilmesi sürecine de liderlik ediyor, ancak Fed tarafından düzenlenen şirketlerin yöneticilerinin bu sürece katılmasına izin verilmiyor.

Fed bankalarının yöneticileri, merkez bankasının banka yöneticilerinin ırk ve cinsiyet çeşitliliğinden yoksun olduğu ve iş ve bankacılık camiasına çok fazla ağırlık verdiği yönündeki eleştirilerle karşı karşıya kalması nedeniyle son yıllarda gündemdeydi. Fed, bu görevlerde kimlerin yer alacağını genişletmek için çalışmalar yürütüyor.

Kurullar geçmiş yıllarda da Fed için sorunlar yarattı. New York Fed'in yönetim kurulunda küresel mali krizin başlangıcında bankacılar ağırlıktaydı ve hatta 2008 sonbaharında iflası mali krizin en şiddetli aşamasını başlattığı düşünülen Lehman Brothers'ın lideri de yer alıyordu.

2019 yılında Chicago Fed'in o zamanki yönetim kurulu başkanı, işvereni yasal sorunlarla karşılaştığı için görevinden erken istifa etti.

İlgili Haberler