Biden ile Şi bir araya geliyor: Gündem Tayvan

Biden ile Şi bir araya geliyor: Gündem Tayvan

G-20 liderleri 15-16 Kasım tarihlerinde Endonezya’nın Bali kentinde bir araya gelecek. Zirvenin başlamasından önce ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in bir görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

A+A-

Küresel kamuoyunda dikkatler 15-16 Kasım tarihlerinde Endonezya'da yapılacak G-20 zirvesine çevrilirken zirve öncesinde ABD ve Çin liderlerinin yüz yüze görüşmesi de yakından izlenecek.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasındaki görüşmenin Türkiye saati ile 13:30'da olması bekleniyor.

Biden, ABD'de başkanlık görevine geldikten sonra ilk defa Çinli mevkidaşı ile yüz yüze görüşecek. Görüşmeyle ilgili Biden "Ben onu iyi tanıyorum, o beni biliyor. Kırmızı çizgilerimizi ve bizler için en önemli şeyleri belirlememiz lazım” diye konuştu.

Biden, Endonezya'ya gitmeden önce, Tayvan krizi, haksız ticari rekabet ve Çin'in bilhassa Rusya olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerini konuşacağını dile getirirken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da toplantıda küresel ve bölgesel konuların ele alınacağını açıkladı.

Sullivan, bilhassa diyalog kapısının açık olması ve ortak çıkarların örtüştüğü alanlarda beraber çalışma niyetinin de ortaya konulacağını sözlerine ekledi. Ortak çalışma alanları arasında sağlık, iklim değişikliği ve uyuşturucuyla mücadele konuların da yer alması bekleniyor.

Sullivan ayrıca, Başkan Biden'ın ABD ve Çin'i ciddi bir rekabet içinde gördüğünü ancak bu rekabetin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini ve de sorumlu bir şekilde yönetilmesi gerektiğini önemsediği dile getirdi. 

Görüşmede Tayvan önemli gündem maddeleri arasında

Biden’ın Çin’in insan hakları ihlallerini de görüşmede gündeme gelmesi de beklenirken, ABD'nin, Çin'e Rusya yaptırımlarının delinmemesi konusunda uyarıda bulunması da öngörülüyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Endonezya'da yaptığı açıklamada, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının Çin'e fayda sağlayacağını açıklamıştı.

Uluslararası kamuoyunda Tayvan krizi ve Biden yönetiminin Çin'e gelişmiş bilgisayar çiplerinin ihracatını engelleme hamlesi sonrası, iki liderin görüşmesinden çıkacak sonuçlar merakla bekliyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "Amerikalıları Çin tehdidinden korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" açıklaması ile beraber, Şi, Çin Komünist Partisi'nin geçen ayki kongresinde yaptığı açıklamada, Çin'in yarı iletkenler ve diğer teknolojilerin üretiminde kendi kendine yetmek için daha agresif hareket edeceğine sözü vermişti. 

G-20 Zirvesi 15 Kasım'da başlıyor

Endonezya'nın ev sahipliğindeki G-20 zirvesi 15-16 Kasım'da Bali'de gerçekleşecek.

Küresel sağlık mimarisi, dijital tabanlı ekonomik dönüşüm, sürdürülebilir enerji değişimi temalarında farklı oturumlar yapılacak.

Zirve marjında ABD Başkanı Biden'ın İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile de ikili görüşmesi bekleniyor.

Zirveye katılmak üzere Pazar günü yola çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ikili temasları izlenecek. Erdoğan Endonezya yolculuğu öncesinde düzenlediği basın toplantısında zirve kapsamında Biden ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, “Sayın Biden’la bir görüşme durumumuz tekrar olursa bunu da yine kendisiyle tekrar konuşacağız” yanıtını verdi.

Sullivan da cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, ABD Başkanı’nın G-20 üyesi Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile bir araya gelmeyi planlamadığını ama Erdoğan veya Almanya, Fransa ve Avustralya liderleri ile görüşmelerin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler