Bill Gates, temiz enerji için 1 milyar dolar topladı

Bill Gates, temiz enerji için 1 milyar dolar topladı

Dünyanın en zengin insanlarından olan Bill Gates’in kâr amacı gütmeyen şirketi Breakthrough Energy, temiz enerji gelişimini finanse etmek için yedi büyük şirketten 1 milyar dolar topladığını açıkladı.

A+A-

131,6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri olan Bill Gates’in kâr amacı gütmeyen şirketi Breakthrough Energy, pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, “temiz enerji” gelişiminin finanse edilmesi için General Motors ve ArcellorMittal’ın da dahil olduğu yedi şirketten 1 milyar dolarlık bağış toplandığını duyurdu. 

“Catalyst” olarak adlandırılan girişimin katılımcıları arasında American Airlines, Bank of America, BlackRock, Boston Consulting Group ve Microsoft gibi şirketler de yer alıyor. 

Şirket sözcüsünün yaptığı açıklamalarda, şimdiye kadar toplanan miktarın 1 milyar doları aştığı ve gereken teknolojilerin satın alınması için bağışların hibeler, hisseler ve taahhütler şeklinde verildiği ifade edildi.

Yetkililere göre kampanyanın amacı, kamu ve özel sektörleri bir araya getirerek ve ticarileşme adımlarını finanse ederek iklim değişikliği ile mücadelede kullanılacak olan temiz enerjileri desteklemek. Açıklamalara göre başka şirketlerin de girişime destek vermesi bekleniyor.     

Proje başlangıçta dört teknolojinin dağıtımına geliştirilmesine odaklanacak: Doğrudan karbon yakalama, yeşil hidrojen, uzun vadeli enerji depolama ve sürdürülebilir yakıtlar. Bunların yanı sıra yetkililer, farklı yöntemlere de destek verileceğini belirtti. 

Şirketin kurucusu olan Bill Gates de proje ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “İklim değişiklikleri ile mücadele için yeni bir sanayi devrimi gerekecek. Sıfır emisyona ulaşmak için gereken teknolojinin yarısı bile şu an mevcut değil. ‘Catalyst’ projesinin bunu değiştirmesini bekliyoruz ve temiz bir gelecek için etkili bir yol sağlamasını umuyoruz.”