BIMAS Bim Mağazacılık hisse sahipleri için doping haber

BIMAS Bim Mağazacılık hisse sahipleri için doping haber

Kanada hükümeti içinde BİM'in de bulunduğu bazı küresel zincir marketler ile görüşüyor.

A+A-

BORSATEK.COM - Kanada'da federal hükümet, ülke genelinde rekabeti artırmak ve gıda enflasyonunu dizginlemek için aralarında Türkiye'den BİM Mağazacılık'ın da #BIMAS bulunduğu bazı zincir marketleri incelemeye aldı. 

Wall Street Journal'ın haberine göre, hükümet, Kanada'da varlık göstermek ve hakim oyuncularla rekabet etmek için on iki potansiyel aday şirketten oluşan bir listeyi değerlendiriyor. Bu listede, Loblaw Companies Limited, Metro Inc. ve Sobeys Inc. gibi Kanada perakende devlerinin yanı sıra Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden de şirketler yer alıyor.

Listedeki bazı önemli mağazalar şunlar:

  • Fransa: Les Mousquetaires
  • Almanya: Aldi, Lidl, Edeka Group ve Rewe Group
  • Hollanda: X5 Perakende Grubu
  • Norveç: Reitangruppen
  • Portekiz: Jerónimo Martins
  • İspanya: Distribuidora Internacional de Alimentación ve Mercadona
  • Türkiye: BIM Birleşik Mağazalar
  • Amerika: Holding

Hükümetin bu kararı, geçtiğimiz sonbaharda Kanada Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne tarafından, ülkenin büyük marketlerinin gıda enflasyonu konusunda şeffaf davranmadıkları gerekçesiyle eleştirilmesinin ardından başlatıldı.

Federal hükümet, yeni zincirlerle anlaşma sağlamak için doğrudan nakit teşvikler sunmasa da, Kanada pazarının işletmeler için çekiciliğini arttırmak amacıyla rekabet yasalarında değişiklikler yapılıyor.

Champagne, kısa bir süre önce İtalya'nın Capri kentinde düzenlenen G7 toplantısının ardından çıktığı Avrupa turunda potansiyel ortaklıkları araştırmak üzere market CEO'ları ile bir araya gelmişti.

Kanada da diğer ülkeler gibi tedarik zincirindeki aksamalar, hava koşullarının tarım üzerindeki etkileri ve tüketici tercihlerindeki değişimler gibi faktörler nedeniyle dalgalanan market fiyatlarıyla boğuşuyor.

Kanada'daki mevcut büyük market zincirleri, indirimli mağaza varlıklarını genişleterek federal uyarılara yanıt vermeye çalışıyor. Loblaw, geçen yıl 30'dan fazla yeni Maxi ve No Frills mağazası açtı.

Kanada'da Mart ayında market enflasyonu yıllık bazda %1,9'a gerileyerek, Şubat ayındaki %2,4 ve 2022 sonu ile 2023 başında görülen %11,4'lük zirve seviyesinden önemli bir düşüş göstermişti.

Yabancı market zincirlerinin Kanada pazarına girişinin, gıda fiyatlarında rekabete yol açarak tüketiciler için daha fazla seçenek sunması bekleniyor.

Mağaza sayısı 12 bini geçti

BİM Mağazacılık halka açık ve hisseleri BIMAS koduyla Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Şirketin piyasa değeri 19 Nisan son kapanış fiyatı ile 225 milyar 574 milyon TL seviyesinde. 2023 son çeyrek mali tablolarını henüz açıklamayan şirket 2023 ilk 9 ayda 3,84 milyar TL net kar elde etti. Eylül 2023 itibarıyla mağaza sayısı 12 bin 46 olan BİM'in bu mağazalarının bin 6 adeti yurtdışında.

BİM Mağazacılık mağaza sayıları

BİM Mağazacılık yurtdışı mağazaları

 

İlgili Haberler