Bitcoin borsaları nasıl etkiledi?

Bitcoin borsaları nasıl etkiledi?

Kripto para borsaları yeniden hareketlendi ve yatırımcıların dikkatini üzerinde toplamayı başardı. Peki Bitcoin borsaları nasıl etkiledi?

A+A-

Bitcoin fiyatı dolar enflasyondan etkilenir mi, değeri neye göre nelerden etkilenir birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Her ne kadar kripto paralar talebe göre fiyat dalgalanması yaşasada toplam arz sınırlı olduğu için yatırımcılar tarafından uzun vadede negatif enflasyon oluşması beklenmektedir.

Daha fazla BTC madencilik yapılarak kazıldığında, BTC de teknik yönden enflasyon ile karşılaşır. Lakin yeni BTC miktarı dört senede bir otomatik olarak yüzde 50 oranında azalır. Bu “Halving” olarak da bilinmekte olup bugüne kadar 3 tane gerçekleşmiştir. Ancak maksimum BTC arzı ise 21.000.000 üst sınırında sabitlenmiştir. Yazımız, sizi Bitcoin üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup yatırım önerisi değildir.

Bitcoin Geçmişinde Kullanılan Analizler Nelerdir?

Bitcoin fiyatı dolar geçmişi esnasında kullanılan farklı modeller bulunmaktadır. “Temel Analiz: Stok Akış Modeli” bunlardan bir tanesidir.

Bu BTC’nin sınırlı arzını, olası fiyat göstergesi şeklinde kullanmaktadır. Özünde altın veya elmasa bir derece benzerdir.Zaman içinde iki malın fiyatı nadir olmaları sebebiyle yükselir. Söz konusu etmen, emtiayı değer saklama aracı olarak kullanmasına neden olabilmektedir.

Ayrıca “Temel Analiz: Metcalfe Yasası” da bulunmaktadır.Bu BTC ağına da uygulanabilecek genel bir hesaplama prensibi olmaktadır. Ağın değerinin, ağa bağlanmış kullanıcıların sayısının karesiyle orantılı olduğunu göstermektedir. Aktif BTC cüzdan adreslerini, Blockchain hakkındaki diğer herkese açık bilgilerden yararlanarak değer hesaplaması gerçekleştirilebilmektedir.

Teknik Analiz: Bitcoin’in Logaritmik Büyüme Eğrisi

Teknik Analiz: Bitcoin’in Logaritmik Büyüme Eğrisi, BTC fiyat geçmişi hakkında bilmeniz gereken detaylardan bir diğeridir. Cole Garnet tarafından 2019 senesinde hazırlanmış olup standart BTC fiyatı grafikleri, logaritmik fiyatları X eksenin bulunan doğrusal zamana karşı görüntülenebilmektedir.

Teknik Analiz: Hiperdalga Teorisi

Bu teori de BTC fiyat geçmişi üzerine bilmeniz önerilen analizlerden bir tanesidir. Tyler Jenks tarafından geliştirilmiş, fiyatları duygular üzerinden açıklamaya çalışmıştır.

Hiperdalga Teorisi, piyasa duyarlılığının karamsarlık-iyimserlik içinde sürekli gidip-geldiğini belirtir. Genellikle söz konusu duygular fiyatın terse dönerek ayı trendine girmeden yükseldiği Hiperdalgaya yol açar.

Jenks teorisine göre söz konusu örüntü piyasa duyarlığından kaynaklansa da grafik-grend çizgilerini oluşturmak için sadece fiyat verileri ile teknik analiz kullanılmaktadır.

Bitcoin Kullanım Alanları Nereleri?

Bitcoin nerelerde kullanılır? Bu soruya günümüzde verilebilecek pek çok yanıt vardır. Her ne kadar bu coin ilk olarak 2009 yılında çıkması sebebiyle henüz yeni sayılabilecek olsa da bugün dünya çapında farklı sektörlerde kullanım görebilmektedir.

Seyahat Sektörü

Seyahat sektörü, Bitcoin nerelerde kullanılır sorusunun yanıtlarından bir tanesidir. Tüm dünyada kripto para kullanımının en hızlı yaygınlaştığı alanlardan bir tanesidir. Özellikle dijital ortamlardan turizm ve seyahat işini gerçekleştiren firmalar buna izin vermektedir.

Bunun yanı sıra uçak bileti, otel rezervasyonu, araba kiralama ve gemi turları da bunlarla kullanım görebilmektedir.

Emlak Sektörü

Emlak sektörü, Bitcoin nerelerde kullanılır sorusunun yanıtlarından bir diğeridir. Konut ve emlak sektörü içerisinde ödemeyi kabul eden çok sayıda firma vardır.

Eğitim Sektörü

Son zamanlarda İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da bazı üniversiteler, eğitim ücreti olarak kripto paraları kabul eder hale gelmiştir. Bu bakımdan Bitcoin nerelerde kullanılır sorusunun yanıtlarından bir tanesini de bu oluşturmaktadır.

Otomotiv Sektörü

Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla otomobilleri için kripto paraları kabul etmektedir. Bu bakımdan Otomotiv sektörü de Bitcoin’in kullanım alanları arasında bulunmaktadır.

Perakende Satışı

Kripto para konusunda perakende satış da görülmektedir. Örnek olarak mobilya sektöründe hizmet veren Overstock.com, BTC kabul edere satış yapmaktadır. Bunun yanı sıra farklı perakendeciler de kripto para kullanarak alışveriş olanağı sunmaktadır.

Oyun Sektörü

Bitcoin nerelerde kullanılır diyorsanız, oyun sektörü de bunun yanıtlarından bir tanesidir. Hem oyun geliştiricileri hem de yayıncılar için olanaklar sunmaktadır. Bunun yanı sıra birtakım online oyunlar da kripto para ile işlem yapmaktadır.

BTC ile Ödeme Kabul Eden Firmalar

BTC kullanım alanlarının yanı sıra bununla ödeme kabul eden firmalar da bulunmaktadır. Microsoft bunlardan bir tanesidir. Burada bakiye yükleme için kullanılan Bitcoin, XboxLive ve Skype dahil bir dizi hizmet için ödeme yaparken de kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra Starbucks da vardır. Kişiler alışverişlerini ödemek için Bakkt uygulamasından yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra Visa da bulunmaktadır. Kredi kartı firması olan Visa, Crypto.com platformunda ödeme ağındaki işlemler için kripto para birimi kabul edecekleri bir plan hakkında çakıştıklarını doğrulamıştır. Bitcoin fiyatı dolar için güncel takip edebileceğiniz bir borsa arıyorsanız, Binance bunlardan bir tanesidir.

İlgili Haberler