Bitcoin gerçekten rekor mu kırdı, tabii ki hayır!

Bitcoin gerçekten rekor mu kırdı, tabii ki hayır!

Kripto para piyasasının en büyüğünün fiyatı gerçekten tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı mı? Yoksa bu sadece bir aldatmacı mı

A+A-

BORSATEK.COM - Bitcoin, 69.325 dolarla rekor kırdı fakat bu o kadar gerçek değil. Bitcoin'in bu rekor fiyatı enflasyona göre ayarlanmadığı için "dijital altın"ın hem rekoru hem "kazandıran" özelliğinin güvenilirliği sorgulanıyor. Çünkü son yükselişine rağmen enflasyon hesaba katıldığında Bitcoin hala Kasım 2021'deki zirvesinden daha düşük bir değere sahip.

ABD enflasyon hesaplayıcısına göre, rekor olarak lanse edilen 70.000 dolarlık BTC'nin 2021'deki değerini koruması için 78.905,45 dolara ulaşması gerekiyor. Aslında bu durum, Bitcoin'in fiyatının artışı yerine ABD dolarının değer kaybını yansıtıyor olabilir. 2021, 2017 ve 2013'teki ATH'ler enflasyona göre ayarlandığında daha düşük değerlere denk geliyor.

Ancak her şeye rağmen bitcoin'in büyümesi göz ardı edilemez. 2008'de hiç bir değeri olmayan olan 1 BTC, bugün 48.395,13 dolar (reel olarak o zamanki değer baz alındığında) değerinde. Bitcoin, Şubat 2011'de USD ile pariteye ulaştı ve o zamandan beri sürekli değer kazandı.

Son ETF lansmanları ve diğer faktörler, bitcoin'in finansal piyasalarda kalıcı olduğunu gösteriyor. Çöküş söylemleri azalıyor, destekçiler artıyor. ABD dışındaki bölgelerde bitcoin enflasyona göre ayarlanmış ATH'lere ("All Time High - Tüm zamanların en yükseği) ulaştı. Dolar endeksi yükselirken birçok para birimi devalüasyon yaşadı.

Uzmanlara göre kalıcılıktan farklı olarak Bitcoin'in gelecekteki performansı belirsiz. Sınırlı arz ve öngörülebilirlik, deflasyonist bir özellik sunuyor. Yılbaşından bugüne %50'den fazla artış, enflasyondan arındırılmış fiyattan öte büyüme potansiyeli gösteriyor.

 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler