Bitcoin geri döndü, kayıplarının hepsini sildi

Bitcoin geri döndü, kayıplarının hepsini sildi

Bitcoin, İran'ın İsrail'e saldırısının ardından bir yıldan uzun süredir yaşadığı en sert düşüşten sonra hızla toparlandı

A+A-

Bitcoin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısıyla tetiklenen sert düşüşün ardından hızlı bir şekilde toparlandı. Pazar günü Londra Borsası'nda işlem gören Bitcoin, %3,9 değer kazanarak 64.400 dolara yükseldi. Daha önce %8,3'e kadar çıkan kripto para, bu seviyeden biraz geriledi. Polkadot ve Uniswap gibi diğer kripto paralar da %10'un üzerinde artış kaydetti.

İran'ın Suriye'de üst düzey askeri yetkililerin öldürüldüğü saldırıya misilleme olarak İsrail'e hava saldırısı düzenlemesi, bölgedeki gerilimi tırmandırmıştı. Bu gelişme, kripto para yatırımcılarını alışılmadık bir pozisyona soktu. Kripto para yatırımcıları, hafta sonu kapalı olan piyasaların aksine, jeopolitik bir krize ilk tepki verenlerden biri oldu.

İsrail'in saldırı tehdidi altında olması, Cuma günü geleneksel piyasaları olumsuz etkiledi. Hisse senetleri değer kaybederken, tahvil ve dolar gibi güvenli limanlar değer kazandı.

Coinglass verilerine göre, kripto para piyasasında son altı ayın en büyük iki günlük likidasyonlarından biri yaşandı. Yatırımcıların, kaldıraçlı işlemler yoluyla açtıkları 1,5 milyar dolarlık pozisyon, kripto para piyasasında tasfiye edildi. Dijital varlıklarda son üç günde yaşanan fiyat düşüşleri, kaldıraç kullanımının aşırıya kaçmasına bağlanıyor.

Orta Doğu borsaları Pazar günü çoğunlukla düşüş yaşadı. İsrail hisseleri, daha önceki kazanımlarını kaybederek güne biraz daha düşük seviyeden başladı.

Bitcoin güvenli liman mı?

Uzmanlara göre, Bitcoin ve diğer kripto paraların, çatışma zamanlarında güvenli liman görevi gördüğü iddiası, olası bir İsrail-İran çatışmasıyla sınanacak. Kripto para savunucuları, bu varlıkların kriz anlarında yatırımcıları koruduğunu savunuyor. Ancak 2022 başında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında kripto paralar da genel piyasa düşüşünden etkilenmişti.

Mart ortasında rekor seviye olan 73.798 dolara ulaşan Bitcoin, şu anda bu seviyenin altında işlem görüyor. Ocak ayında işlem görmeye başlayan ABD merkezli Borsa Yatırım Fonları (ETF) talebi, Bitcoin'i zirveye taşımıştı ancak bu fonlara olan net girişler son dönemde azaldı.

Öte yandan kripto para yatırımcıları, Nisan ayı sonlarında beklenen Bitcoin halving'i de (yarılanma) yakından takip ediyor. Bu yarılanma, yeni Bitcoin arzını yarıya indirecek ve bu da teori olarak fiyatların artmasına yol açabilir. Ancak Bitcoin'in son dönemde tarihi zirveyi görmesi nedeniyle, yarılanmanın fiyatları yukarı çekebileceği konusunda şüpheler de bulunuyor.

İlgili Haberler