Bitcoin, yüksek enflasyonla boğuşan Arjantinlilerin can simidi oldu

Bitcoin, yüksek enflasyonla boğuşan Arjantinlilerin can simidi oldu

Arjantinliler Enflasyondan Yüksek Korunmak İçin Dolara Değil, Bitcoin'e Yöneliyor

A+A-

Arjantin, %276'lık enflasyonla boğuşurken, pek çok vatandaş geleneksel dolarizasyon stratejisinden vazgeçerek Bitcoin'e yatırım yapmaya başladı. Bu durum, uzun süredir doların güvenli liman olarak kabul edildiği bir ülkede beklenmedik bir değişim olarak yorumlanıyor.

Yerel kripto para borsası Lemon'a göre, Arjantin'deki Bitcoin alımları son 20 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Bu, küresel kripto para benimseme oranlarında lider konumda olan Arjantin'deki perakende yatırımcıların daha da artan ilgisini gösteriyor.

The Rise of Crypto Adoption in Argentina | CoinMarketCap

Bitcoin'e olan ilgi, Ekonomi Bakanı Javier Milei'nin şok terapi politikaları uyguladığı bir dönemde, Arjantinlilerin durgunluktan kurtulma ve dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından biriyle mücadele etme çabalarını yansıtıyor. Vatandaşlar yıllardır doları tercih ederken, son aylarda Bitcoin cazibesini artırdı. Paralel döviz kurunda %10'luk bir değer kazanımı varken, Bitcoin aynı dönemde dolara karşı %60 yükseldi.

>>> Bitcoin her an 60 bin doların altına düşebilir!

Lemon, 10 Mart'ta sona eren haftada Bitcoin satın almak için 35.000 işlem kaydederek geçen yılın ortalamasını ikiye katladı. Benzer bir eğilim, Ripio ve Belo gibi diğer kripto para borsalarında da gözlemlendi.

Son haftalarda pesonun güçlenmesinde Milei'nin para arzını kontrol altına alması ve merkez bankasının rezervlerini artırması da rol oynadı.

Dijital cüzdan Belo'nun CEO'su Manuel Beaudroit, 2024'te Bitcoin ve Ether hacminin geçen yıla göre on kat arttığını açıkladı. Sabit coin alımları ise Bitcoin'in yükselişiyle %70'ten %60'a düştü.

Arjantin, ABD doları banknot sevkiyatında Rusya ile birlikte dünyanın ilk iki ülkesi arasında yer alıyor. Ülkedeki tasarruf sahiplerinin elinde yaklaşık 200 milyar dolar tutarında ABD doları bulunuyor.

Öte yandan Bitcoin rallisiyle birlikte dolardan uzaklaşan Arjantinlilerde kripto para dolandırıcılıklarına karşı dikkat eksikliği de gözlemleniyor. Şubat ayında dolandırıcılık raporlarında beş kat artış gerçekleşti.

Bitcoin Argentina'nın hukuk sorumlusu Gabriela Battiato, "Arjantinlilerin endişesi, onları riskleri göz ardı ederek hızlı kararlar almaya ve dolandırıcılar için kolay bir hedef haline gelmeye itiyor" dedi.

 

İlgili Haberler