Burger King franchise karlılığını artırdı S&P 500 endeksini geride bıraktı

Burger King franchise karlılığını artırdı S&P 500 endeksini geride bıraktı

Burger King'in ABD'deki işlerini canlandırma planı, daha güçlü satışların yanı sıra franchise karlılığının arttığına dair işaretler vermeye başladı bile. Hisseleri değerlenen şirkette karlılık artarken S&P 500 endeksi de geride kaldı.

A+A-

Burger King'in ana şirket Restaurant Brands International'ın CEO'su Josh Kobza, "Satışları doğru yöne çektik, ancak franchise karlılığını anlamlı bir şekilde yükseltmeye başladık" dedi. Restaurant Brands ayrıca Popeyes Louisiana Kitchen, Firehouse Subs ve Kanadalı kahve zinciri Tim Hortons'ın da sahibi.

Burger zinciri Eylül ayında, birkaç yıldır hayal kırıklığı yaratan satışların ardından franchise sahipleriyle birlikte hazırladığı 400 milyon dolarlık geri dönüş planını açıkladı. Burger King, 2020 yılında satışlar açısından ABD'de 3 numaralı burger zinciri konumuna gerileyerek Wendy's'in gerisinde kaldı.

Ülke çapında kahvaltı servisini başlatmasıyla birlikte Burger King ile en büyük rakibi McDonald's arasındaki uçurum daha da arttı.

Ancak Burger King, ana şirketinin restoran tadilatlarına ve reklamlara para akıtmasıyla bir geri dönüş başlatmaya çalışıyor. Zincir ayrıca restoran operasyonlarını ve menü tekliflerini iyileştirmek için adımlar atıyor ve uzun zamandır menüsünün temelini oluşturan Whopper'ı iki katına çıkarıyor.

İlk çeyrekte Burger King'in ABD'deki aynı mağaza satışları %8,7 oranında artarak stratejinin işe yaradığına dair erken bir işaret verdi. Bir yıl önce, üç aylık aynı mağaza satışları kabaca sabit kalmıştı.

Ancak zincir aynı zamanda bu geri dönüşün sürdürülebilir olmasını ve satışları sadece birkaç çeyrek artırıp sonra tekrar gerilememesini sağlamaya çalışıyor.

Geri dönüşün uzun vadeli amaçlarından biri, zincirin genel başarısının önemli bir göstergesi olan franchise karlılığını artırmak. İşletmeciler için daha yüksek kar, mevcut restoranlarına veya yeni lokasyonlarına yeniden yatırım yapacak paraları olduğu anlamına gelir ve franchise veren için daha fazla satış sağlar.

Bu restoran zinciri için de iyi bir şey: Ayakta kalmakta zorlanan franchise'lar, işletmeyi zora sokar ve tipik olarak, geciken restoranlarında daha düşük sistem satışlarına ek olarak kapanmalarla sonuçlanır.

Bu yıl şimdiye kadar iki Burger King franchise şirketi iflas başvurusunda bulundu. İflas başvurusunda bulunan ilk franchise sahibi Toms King Holdings, lokasyonlarının çoğunu Nisan ayında açık artırmada 33 milyon dolara sattı. Restaurant Business Online'ın haberine göre Burger King, diğer işletmeci Meridian Restaurants'ı restoranlarını satmaya zorlamaya çalışıyor. Meridian, 11. Bölüm iflas başvurusunda bulunduktan sonra iki düzineden fazla restoranını kapattı.

Restaurant Brands yöneticileri Mayıs ayı başında yaptıkları açıklamada, bu yıl düşük performans gösteren 300 ila 400 lokasyonu kapatmayı beklediklerini, ancak bunun işletmenin ne kadar hızlı toparlanabileceğine bağlı olduğunu söyledi. Burger King genellikle her yıl birkaç yüz ABD şubesini kapatıyor.

Burger King ABD Başkanı Tom Curtis CNBC'ye verdiği demeçte, "Bu, hangi restoranların uzun vadeli yaşayabilirliğe sahip olduğunu anlamamız için önemli bir an" dedi ve ekledi: "Orada olmayan birkaç tane var ve bunları sahiplerimizin sırtından almamız gerekiyor, böylece kayıplara katlanmak zorunda kalmazlar ve bu parayı varlık tabanlarını ve sahip oldukları restoranları büyütmeye geri koyabilirler."

Yatırımcılar şirketin geleceği konusunda nispeten iyimser görünüyor. Restaurant Brands'in hisseleri bu yıl %16 artarak şirkete 23,5 milyar dolarlık bir piyasa değeri kazandırdı. S&P 500 ise aynı dönemde %13 artış gösterdi.

Curtis, "Bence yatırımcılar, RBI'ın yeniden canlanmasını görmek için markaya para yatırmak üzere masaya gelmesini takdir ediyor" dedi.

İlgili Haberler