Michael Jordan 275 milyon dolara aldığı NBA takımını 3 milyar dolara satıyor

Michael Jordan 275 milyon dolara aldığı NBA takımını 3 milyar dolara satıyor

Michael Jordan, NBA takımlarından Charlotte Hornets'in çoğunluk hissesini Gabe Plotkin ve Rick Schnall liderliğindeki bir gruba 3 milyar dolara satıyor.

A+A-

Satışla birlikte Michael Jordan'ın 2010 yılında 275 milyon dolara satın aldığı Charlotte Hornets isimli takımının 13 yıllık çoğunluk sahibi olma dönemi sona erdi. Cuma günü yapılan açıklamaya göre, basketbol efsanesi anlaşmadan sonra Hornets'te azınlık hissesini koruyacak.

Anlaşma, 2022 yılının spor takımı satışları açısından öne çıkan bir dönem olmasının ardından geldi ve NBA'in dünyanın en kârlı ligleri arasındaki yerini teyit etti. Son yıllarda dünyanın en zengin insanlarından bazılarının büyük servetlerini takım sahibi olmak için kullanmasıyla ligin franchise'larının değeri yükseldi. Milyarder Mat Ishbia geçen yıl Phoenix Suns'ın %50'sinden fazlasını satın almak üzere anlaşarak kulübe 4 milyar dolar değer biçen rekor bir NBA anlaşmasına imza attı.

2021'deki Reddit kaynaklı GameStop ticaret çılgınlığının ardından hedge fonu Melvin Capital Management'ın çöktüğü Plotkin, 2019'dan beri Hornets'in azınlık sahibiydi. Kendisi, bir spor takımını devralan başka bir hedge fonu titanının himayesindeydi: New York Mets'in sahibi Steve Cohen.

Plotkin, şirketinin çöküşünden önce en yüksek maaşlı hedge fon yöneticilerinden biriydi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 2020 yılında 846 milyon dolar kazandı.

Özel sermaye şirketi Clayton Dubilier & Rice'dan Schnall, Atlanta Hawks'taki azınlık hissesini satma sürecinde. Hornets'in diğer yatırımcıları arasında hedge fonu D1 Capital Partners'ın kurucusu Dan Sundheim ve 2011 yılında yatırım şirketini aile ofisine dönüştüren Chris Shumway de yer alıyor.

Satın alma grubundaki azınlık yatırımcılar arasında Kuzey Carolina'dan bir rapçi olan J. Cole ve bir country şarkıcısı olan Eric Church yer alıyor. ESPN satışı daha önce bildirmişti.

Jordan'ın satışı, NBA'de artık çoğunluğu Siyah olan bir takım sahibi olmadığı anlamına geliyor. Charlotte basketbol takımının Bobcats'ten Hornets'e dönüşmesini denetledi ve takımı şehirde tutmak için adımlar attı.

2022 yılında Charlotte, Hornets'in kontratını 2045 yılına kadar uzattı ve şehir yetkilileri şehir merkezindeki arenanın yenilenmesi ve yeni bir antrenman tesisinin inşa edilmesine yardımcı olacak 275 milyon dolarlık bir anlaşmayı kabul etti. Ancak takım Jordan yönetiminde basketbol sahalarında pek başarılı olamadı, 13 sezonda sadece üç kez playoff'a kaldı ve bir playoff serisi kazanamadı.

Diğer liglerde de anlaşma telaşı yaşanıyor. Rob Walton liderliğindeki bir grup Haziran 2022'de NFL Denver Broncos'u 4,65 milyar dolara satın alarak bir ABD profesyonel spor takımı için şimdiye kadar ödenen en yüksek rakama ulaştı. Todd Boehly, İngiltere Premier Ligi'nden Chelsea FC'yi 5 milyar doların üzerinde bir fiyata satın alan bir konsorsiyuma liderlik etti.

İlgili Haberler