Çek Merkez Bankası'ndan faiz uyarısı

Çek Merkez Bankası'ndan faiz uyarısı

Çek Merkez Bankası Başkanı, faiz artışlarından kaçınmak için daha az harcama çağrısında bulundu.

A+A-

Çek Merkez Bankası Başkanı Ales Michl, politika yapıcıların faiz oranlarını daha fazla yükseltmekten kaçınabilmeleri için daha az harcama yaparak enflasyonun ehlileştirilmesine yardımcı olması için halka ve hükümete yaptığı çağrıyı yoğunlaştırdı.

Michl, merkez bankasının istikrarlı borçlanma maliyetleri ve güçlü bir para birimi öngören temel senaryosuyla birlikte, enflasyonun bahardan itibaren önemli ölçüde yavaşlayacağını ve gelecek yıl %2 hedefine doğru ilerleyeceğini söyledi. Yurtiçi fiyat baskılarında büyük bir sıçrama görürse, bankanın para politikasını daha da sıkılaştırabileceğine dair son uyarılarını yineledi.

Çek Merkez Bankası, Michl'in önceki liderlik tarafından yürürlüğe konulan hızlı artışlara karşı çıkmasının ardından Temmuz ayında göreve gelmesinden bu yana oranları sabit tuttu. Tasarrufları teşvik etmek için oranların altı yıllık görev süresi boyunca son on yılda olduğundan daha yüksek kalacağını söyledi ve ılımlı ücret talepleri için çağrıda bulundu.

Michl, "Şu anda bizim için en önemli şey, hane halkının gerçekten tasarruf etmeye başlaması, harcamayı bırakması. Şimdiye kadar olan oldu, hanehalkı harcamaları gittikçe küçüldü. Bu ilk iyi haber, çünkü bu bir anti-enflasyon fenomeni." dedi.


İlgili Haberler