ChatGPT yaygınlaştığında işsizlik tehlikesinin vuracağı 10 meslek

ChatGPT yaygınlaştığında işsizlik tehlikesinin vuracağı 10 meslek

ChatGPT gün geçtikçe daha fazlasını yapabiliyor, bu durum meslek sahibi pek çok kişi için de tedirginlik sebebi. Peki ChatGPT yakın gelecekte en çok hangi meslekleri etkileyecek?

A+A-

Geçen yılın Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana, OpenAI'nin ChatGPT'si kapak mektupları yazmak, bir çocuk kitabı oluşturmak ve hatta öğrencilerin kompozisyonlarında kopya çekmelerine yardımcı olmak için kullanıldı.

Sohbet robotu hayal ettiğimizden daha güçlü olabilir. Google, teorik olarak, arama motorunun, şirkette mülakata girmesi halinde "botu giriş seviyesi bir kodlayıcı olarak" işe alacağını tespit etti.

ChatGPT'yi test eden Amazon çalışanları, müşteri destek sorularını yanıtlamada "çok iyi iş çıkardığını", eğitim belgeleri hazırlamada "harika" olduğunu ve kurumsal stratejiyle ilgili soruları yanıtlamada "çok güçlü" olduğunu söyledi.

Şirketler bunu dikkate alıyor. Hem IBM hem de İngiliz telekomünikasyon devi BT Group, işten çıkarmaları duyururken yapay zekaya atıfta bulundu ve birçoğunun geri dönmeyeceğini söyledi.

2013 yılında Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ABD'deki işlerin %47'sinin önümüzdeki 20 yıl içinde yapay zeka tarafından ortadan kaldırılabileceğini ortaya koymuş olsa da, bu tahminin temelsiz olduğu görülüyor. Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir araştırması, üretken YZ araçlarının aslında dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işi etkileyebileceğini ve bunun da iş piyasasında "önemli bir bozulmaya" yol açabileceğini ortaya koydu.

Yine de McKinsey Global Institute ortaklarından Anu Madgavkar, Insider'a verdiği demeçte, hata ve önyargıdan kaçınmak için bu teknolojilere insan muhakemesinin uygulanması gerektiğini söyledi. ChatGPT kullanıcıları da botun yanlış bilgi üretebildiğini, kodlama problemlerini yanlış yanıtlayabildiğini ve temel matematikte hatalar üretebildiğini tespit etti.

Madgavkar, "Bunları tamamen değiştirmenin aksine üretkenliği artıran araçlar olarak düşünmeliyiz" dedi.

Insider, yapay zeka tarafından değiştirilme riski en yüksek olan işlerin bir listesini derlemek için uzmanlarla konuştu ve araştırma yaptı.

Teknik işler (Kodlayıcılar, bilgisayar programcıları, yazılım mühendisleri, veri analistleri)

Kodlama ve bilgisayar programcılığı talep gören becerilerdir, ancak ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarının yakın gelecekte bazı boşlukları doldurması mümkündür.

Madgavkar, yazılım geliştiriciler, web geliştiricileri, bilgisayar programcıları, kodlayıcılar ve veri bilimcileri gibi teknoloji işlerinin, yapay zeka teknolojilerinin "işlerinin daha fazlasını değiştirmesine" "oldukça uygun" olduğunu söyledi.

Bunun nedeni, ChatGPT gibi yapay zekanın sayıları göreceli doğrulukla hesaplamakta iyi olmasıdır.

Brookings Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan ve yapay zekanın Amerikan işgücü üzerindeki etkisini araştıran Mark Muro, Insider'a verdiği demeçte, ChatGPT gibi gelişmiş teknolojilerin insanlardan daha hızlı kod üretebileceğini, bunun da işlerin daha az çalışanla tamamlanabileceği anlamına geldiğini söyledi.

"Yazılım geliştiricilerden oluşan bir ekibi alan şey, sadece bazılarını alabilir" diye ekledi.

ChatGPT üreticisi OpenAI gibi teknoloji şirketleri şimdiden yazılım mühendislerini yapay zeka ile değiştirmeyi düşünüyor.

Yine de Columbia Business School profesörlerinden Oded Netzer, yapay zekanın kodlayıcıların yerini almaktan ziyade onlara yardımcı olacağını düşünüyor.

Netzer, CBS MoneyWatch'a verdiği demeçte, "İşler açısından bakıldığında, bence bu, işlerin yerini tamamen almaktan ziyade öncelikle bir geliştirici" dedi. "Kodlama ve programlama bunun iyi bir örneği. Aslında oldukça iyi kod yazabiliyor."

Medya işleri (reklamcılık, içerik oluşturma, teknik yazarlık, gazetecilik)

Madgavkar, reklamcılık, teknik yazarlık, gazetecilik ve içerik oluşturmayı içeren herhangi bir rol de dahil olmak üzere genel olarak medya işlerinin ChatGPT ve benzeri yapay zeka biçimlerinden etkilenebileceğini söyledi. Bunun nedeni, yapay zekanın metin tabanlı verileri iyi okuyabilmesi, yazabilmesi ve anlayabilmesidir, diye ekledi.

Madgavkar, "Büyük miktarda dil tabanlı veri ve bilgiyi analiz etmek ve yorumlamak, üretken yapay zeka teknolojilerinin gelişmesini beklediğiniz bir beceridir" dedi.

Ekonomist Paul Krugman, New York Times'ta yayınlanan bir yazısında ChatGPT'nin raporlama ve yazma gibi görevleri "insanlardan daha verimli bir şekilde" yapabileceğini söyledi.

Medya endüstrisi şimdiden yapay zeka tarafından üretilen içeriği denemeye başladı. Teknoloji haberleri sitesi CNET düzinelerce makale yazmak için ChatGPT'ye benzer bir yapay zeka aracı kullandı - ancak yayıncı bir dizi düzeltme yapmak zorunda kaldı - ve BuzzFeed, testler ve seyahat rehberleri gibi yeni içerik türleri oluşturmak için ChatGPT üreticisinin teknolojisini kullandı.

Ancak Madgavkar, içerik oluşturucular tarafından yapılan işlerin çoğunun otomatikleştirilebilir olmadığını söyledi.

"Bu mesleklerin her birinde bir ton insani yargı var" dedi.

Hukuk sektörü işleri (paralegaller, hukuk asistanları)

Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir raporuna göre, üretken yapay zeka büyük olasılıkla ABD'deki yasal çalışanları etkileyebilir.

Goldman çalışmasının yazarlarından Manav Raj, Insider'a verdiği demeçte, bunun nedeninin hukuk hizmetlerindeki iş sayısının nispeten az olması ve yeni yapay zeka araçlarının ortaya çıkmasından önce zaten yapay zeka otomasyonuna oldukça maruz kalmış olmaları olduğunu söyledi.

Medyadaki roller gibi, hukuk sektöründeki paralegaller ve hukuk asistanları gibi işler de büyük miktarda bilgiyi tüketmek, öğrendiklerini sentezlemek ve ardından bunları yasal bir özet veya görüş aracılığıyla sindirilebilir hale getirmekten sorumludur.

Madgavkar, bu gibi dil odaklı rollerin otomasyona yatkın olduğunu söyledi.

"Veriler aslında oldukça yapılandırılmış, çok dil odaklı ve bu nedenle üretken yapay zekaya oldukça uygun" diye ekledi.

Ancak yine de, bir müşterinin veya işverenin ne istediğini anlamak için bir dereceye kadar insan yargısı gerektirdiğinden, yapay zeka bu işleri tamamen otomatikleştiremeyecektir.

Madgavkar, "Bu mesleklerden bazılarının elde edebileceği üretkenlik artışı gibi bir şey, çünkü bunu gerçekten daha iyi yapan araçları kullanabilirsiniz" dedi.

Pazar araştırma analistleri

Muro, yapay zekanın verileri analiz etme ve sonuçları tahmin etme konusunda iyi olduğunu söyledi. Bu nedenle pazar araştırması analistleri yapay zeka kaynaklı değişime duyarlı olabilir.

Pazar araştırması analistleri veri toplamaktan, bu verilerdeki eğilimleri belirlemekten ve daha sonra etkili bir pazarlama kampanyası tasarlamak veya reklamların nereye yerleştirileceğine karar vermek için bulduklarını kullanmaktan sorumludur.

Muro, "Bunlar artık yapay zekanın üstesinden gelebileceğini gördüğümüz şeyler," dedi.

Öğretmenler

Ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler, ödevlerinde kopya çekmek için ChatGPT kullanan öğrencilerden endişe duyuyor, ancak Rochester Institute of Technology'de bilgisayar ve bilgi bilimleri bölümünde dekan yardımcısı olan Pengcheng Shi'ye göre, iş güvenliklerini de düşünmeliler.

Shi, New York Post'a verdiği demeçte ChatGPT'nin "şimdiden kolayca ders verebileceğini" söyledi.

"Bilgi açısından hataları ve yanlışlıkları olsa da, bu kolayca geliştirilebilir" dedi. "Temel olarak, sadece ChatGPT'yi eğitmeniz gerekiyor."

Ancak ders planlaması gibi işleri yapmak için ChatGPT kullanan bir lise matematik ve fen öğretmeni olan Shannon Ahern, Insider'a teknoloji tarafından değiştirileceğinden endişe etmediğini söyledi.

"Bize ve yüz yüze eğitimle gelen insani bağa her zaman ihtiyaç olacak" dedi.

Finans işleri (Finansal analistler, kişisel finansal danışmanlar)

Brookings Enstitüsü araştırmacısı Muro, pazar araştırma analistleri, finansal analistler, kişisel finansal danışmanlar ve kişisel finans alanında önemli miktarda sayısal verinin manipüle edilmesini gerektiren diğer işler gibi yapay zekadan etkilenebileceğini söyledi.

Muro, "Yapay zeka piyasadaki eğilimleri belirleyebilir, bir portföydeki hangi yatırımların daha iyi ve daha kötü gittiğini vurgulayabilir, tüm bunları iletebilir ve daha sonra, örneğin bir finans şirketi tarafından daha iyi bir yatırım karışımı tahmin etmek için çeşitli diğer veri biçimlerini kullanabilir" dedi.

Bu analistlerin çok para kazandığını, ancak işlerinin bir kısmının otomatikleştirilebilir olduğunu söyledi.

Tüccarlar

Uzmanlar ChatGPT'nin ticaretten yatırım bankacılığına kadar bir dizi Wall Street endüstrisindeki işleri altüst edebileceğini söylüyor.

KPMG'nin ortaklarından Dylan Roberts Insider'a verdiği demeçte, "Bilgi çalışanlarının daha yüksek değerli görevlere odaklanabilmeleri için bugün meşgul oldukları belirli görevleri otomatikleştirecek" dedi.

Rochester Institute of Technology'nin bilgisayar bilimleri bölümünde dekan olan Pengcheng Shi, Wall Street'teki bazı rollerin tehlikede olabileceği görüşüne katılıyor.

Shi, New York Post'a verdiği demeçte, "Bir yatırım bankasında insanlar üniversiteden mezun olduktan sonra işe alınıyor ve robotlar gibi çalışıp Excel modellemesi yapmak için iki, üç yıl harcıyorlar - bunu yapay zekaya yaptırabilirsiniz" dedi.

Grafik tasarımcılar

Aralık ayında Harvard Business Review'da yayınlanan bir yazıda üç profesör, saniyeler içinde görüntü oluşturabilen bir yapay zeka aracı olan DALL-E'yi grafik tasarım endüstrisinde potansiyel bir yıkıcı olarak işaret etti.

"Milyonlarca insana görüntü yaratma ve manipüle etme becerisi kazandırmanın ekonomi üzerinde derin bir etkisi olacaktır" diye yazan yazarlar, "yapay zekadaki bu son gelişmeler, işleri doğrudan etkilenen ve uyum sağlamakta zorlanan bazıları için kesinlikle bir zorluk ve ekonomik acı dönemini başlatacaktır" diye eklediler.

Ancak Oxford Üniversitesi'nde ekonomist olan Dr. Carl Benedikt Frey, Insider'a ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının aslında sanat ve grafik tasarım gibi "yaratıcı" sektörlerde çalışanların daha kaliteli işler üretmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Frey, teknolojinin ücretleri nasıl etkileyeceği konusunda daha endişeli olduğunu söyledi.

"Bana göre bu otomasyonla ilgili değil," dedi. "Bu daha çok demokratikleşme ve rekabetle ilgili ve potansiyel olarak bu mesleklerin bazılarındaki insanlar için daha düşük ücretlere yol açıyor."

Muhasebeciler

Muhasebe genellikle istikrarlı bir meslek olarak görülür, ancak bu sektördeki çalışanlar bile risk altında olabilir.

Toronto Üniversitesi İletişim, Kültür, Bilgi ve Teknoloji Enstitüsü'nde doçent olan Brett Caraway, Ocak ayında Global News Radio 640 Toronto'da yaptığı açıklamada, "Teknoloji henüz herkesi işinden etmedi, ancak bazı insanları işinden ediyor" dedi.

Caraway, özellikle "entelektüel emeğin" tehdit altında olabileceğini de sözlerine ekledi.

"Bu avukatlar, muhasebeciler olabilir" dedi. "Bu yeni bir şey ve istihdam ve siyaset için ne kadar yıkıcı ve acı verici olduğunu görmek ilginç olacak."

Müşteri hizmetleri temsilcileri

Muhtemelen daha önce bir şirketin müşteri hizmetlerini aradığınızda ya da sohbet ettiğinizde karşınıza bir robotun çıktığını deneyimlemişsinizdir. ChatGPT ve ilgili teknolojiler bu eğilimi devam ettirebilir.

Teknoloji araştırma şirketi Gartner'ın 2022 yılında yaptığı bir çalışma, chatbotların 2027 yılına kadar şirketlerin yaklaşık %25'i için ana müşteri hizmetleri kanalı olacağını öngörüyor.

İlgili Haberler