CIA, akıllı telefon ve televizyonlardan herkesi izliyor

CIA, akıllı telefon ve televizyonlardan herkesi izliyor

Wikileaks tarihin en büyük gizli servis dokümanlarını sızdırdı: CIA akıllı telefonlar ve TV'lere de sızdı, Whatsapp yazışmalarını da izliyor! Belgelere göre, CIA otomobil ve van araçlara sızacak sistemler üzerinde çalışıyor.

A+A-

Wikileaks, bugüne kadarki en büyük "CIA sızıntısını" yayımlamaya başladı. CIA'in hacker sistemine dair bilgileri de içeren 8 binin üzerindeki belgede akıllı telefon ve televizyonların 'mikrofon' haline geldiği ifade ediliyor. CIA'in WhatApp yazışmaları ile Android ve iPhone telefonlardaki belgelere erişebildiğini ortaya koyan belgelere göre, CIA, kameraların gördüğü her şeyi de görebiliyor. Belgelere göre, CIA'in Windows, macOS ve Linux işletim sistemli bilgisayarlara da ulaşması mümkün.

WikiLeaks bugüne kadar sızdırılan en geniş CIA belgeleri olarak nitelendirdiği yayınlara Vault-7 (Kasa Dairesi 7) kod ismini verdi.

Kasa Dairesi 7 belgelerinin Sıfır Yılı (Year Zero) isimli ilk bölümünde yayınlanan sayfaların sayısı, ABD'li eski istihbaratçı Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) hakkında sızdırdığı belgelerden üç yıl içerisinde yayınlanan sayfaların sayısını geçiyor. Söz konusu bölüm, Virginia eyaletindeki Langley kentinde yer alan CIA Siber İstihbarat Merkezi'nde bulunan yüksek güvenlikli bir ağdan gelen 8.761 belge ve dosya içeriyor.

Belgelerde, CIA'in gizli küresel hack programına ait gizli bilgiler yer alıyor. Bunun yanı sıra, Apple iPhone, Google Android ve Microsoft Windows'u CIA'in nasıl "gizli mikrofon" haline getirdiğine ilişkin kanıtlar da sunuluyor.

Independent'taki habere göre, CIA yazılım açıkları sayesinde iPhone ve Android'lere sızabiliyor; uzaktan kontrol edebiliyor. WhatsApp, Telegram yazışmalarını da telefonlara sızdığı için izleyebiliyor, kameranın gördüğü her şeyi izleyebiliyor ve akıllı televizyonların çevresini dinleyebiliyor. Belgelerde Samsung televizyonların da bir mikrofon haline geldiği bildiriliyor.

Belgelerde CIA'in tespit ettiği güvenlik açıklarını kapatmamaları için şirketlere bildirmediği ifade edildi. Bu nedenle söz konusu bilgilerin başka istihbarat şirketleri ve hackerlar tarafından da kullanılabileceğine dikkat çekiliyor.

Belgelere göre,  CIA otomobil ve van araçlara sızacak sistemler üzerinde çalışıyor.

Wall Street Journal’ın ulaştığı CIA Sözcüsü, sızan bilgilerin doğruluğu hakkında yorum yapmayı reddetti.

“CIA, siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolü kaybetti”

WikiLeaks, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ​"Yakın geçmişte CIA, kötü niyetli yazılımlar, virüsler, trojanlar, silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarları, kötü amaçlı yazılım uzaktan kumanda sistemleri ve ilgili belgeler de dahil olmak üzere siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolü kaybetti” ifadelerini kullandı. WikiLeak açıklamasının devamında şu ifadeler kullandı:

"Yüzlerce milyon kod satırından oluşan bu olağanüstü koleksiyon, bu koleksiyonu elinde tutan kişiye CIA'in tüm hackleme kapasitesini sunuyor. Arşivin, eski ABD hükümetindeki eski hackerlar ve yükleniciler arasında yetkisiz bir şekilde dolaştı ve bu kişilerden biri, WikiLeaks'e arşivin bir bölümünü temin etti."

CIA'in 2001 yılından bu yana Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) üzerinde siyasi ve bütçesel üstünlüğe sahip olduğunu da belirten WikiLeaks, CIA'in, küresel çapta önemli hacker bir filosu kurduğunu vurguladı.

Öte yandan WikiLeaks, sızıntıların kaynağı olduğu belirtilen bir kişinin sözlerini şöyle aktardı: "Bir siber 'silah', 'serbest' kalır kalmaz, saniyeler içinde dünyaya yayılabilir ve rakip ülkeler, siber mafya ve genç hackerlar tarafından kullanılabilir."

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.