Çin Avustralya arpasına uyguladığı gümrük vergisini kaldırıyor

Çin Avustralya arpasına uyguladığı gümrük vergisini kaldırıyor

Ticari ilişkiler gelişirken Çin Avustralya arpasına uyguladığı gümrük vergisini kaldıracak.

A+A-

Çin Ticaret Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin onarılması amacıyla Avustralya'dan arpa ithalatına yönelik üç yıldır uygulanan ve milyarlarca dolarlık ticareti etkileyen anti-damping ve anti-sübvansiyon tarifelerini kaldıracağını duyurdu.

Çin ve Avustralya Nisan ayında arpa ithalatı konusundaki anlaşmazlıklarını çözmek üzere anlaşmaya varmış, Canberra Pekin'in arpaya uyguladığı anti-damping ve telafi edici vergilerle ilgili Dünya Ticaret Örgütü'ndeki (DTÖ) davayı askıya almış, Çin ise gümrük vergileriyle ilgili incelemeyi hızlandırma sözü vermişti.

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin'in arpa pazarındaki değişen durumu gerekçe göstererek, daha fazla ayrıntı vermeden tarifelerin Cumartesi gününden itibaren düşürüleceğini söyledi.

Arpa kararı, Çin tarafından kısıtlanan ve gümrük vergileriyle karşı karşıya olan şarabın yanı sıra ıstakoz ve bazı mezbahalardan et ihracatına getirilen gayri resmi kısıtlamalar da dahil olmak üzere Avustralya'nın geriye kalan birkaç ürününe dikkat çekiyor.

Avustralyalı üç bakan yaptıkları ortak açıklamada, "Bu sonuç, Avustralya'nın dünya çapındaki üreticilerinin ve çiftçilerinin çıkarlarının savunulmasında DTÖ anlaşmazlık mekanizmasının önemini ortaya koymaktadır" dedi ve ekledi: "Avustralya şarabı üzerindeki vergilerin kaldırılması için de benzer bir sürecin takip edilmesini beklediğimizi açıkça ifade ettik."

Rabobank kıdemli tahıl analisti Dennis Voznesenski, kararın Avustralya arpa fiyatları için olumlu olacağını ve malt kalitesinde arpaya sahip çiftçilerin özellikle son fiyatların üzerinde bir prim alma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Voznesenski ayrıca "Çin'e arpa sevkiyatı yapacak olan piyasa oyuncuları, örneğin Çin'in kararından geri adım atması durumunda bazı endişeler olacağı için riskler nedeniyle prim talep edebilir." şeklinde konuştu.

Avustralya doları, Perşembe günü gördüğü iki ayın en düşük seviyesinden toparlanarak seansın başlarında 0,65875 dolara kadar yükseldikten sonra açıklamanın ardından %0,34 artışla 0,65715 dolara çıktı.

Tahıl Üreticileri Avustralya CEO'su Colin Bettles kararı memnuniyetle karşılayarak, bunun Çinli tüketiciler ve endüstrinin yanı sıra yerel ihracatçılar için de bir kazanç olduğunu söyledi.

İki büyük emtia ticareti ortağı arasındaki ilişkiler 2020 yılında Avustralya'nın COVID-19'un kökenlerine ilişkin bir soruşturma çağrısında bulunmasının ardından bozulmuş ve Pekin'in Avustralya şarabı ve arpasına yönelik anti-damping vergileri de dahil olmak üzere misillemelerini tetiklemişti.

Pekin, Mayıs 2020'de Avustralya arpasına %80,5 oranında gümrük vergisi uygulayarak dünyanın en büyük bira pazarının yılda 2 milyar A$ (1,31 milyar $) değerindeki tahıl ithalatını sildi.

Bu durum Avustralya'nın aynı yılın Aralık ayında DTÖ'ye resmi bir şikayette bulunmasına ve şarap tarifeleri konusunda halen devam etmekte olan ayrı bir dava açmasına yol açtı.

Merkez sol İşçi Partisi'nin geçen yıl Avustralya'da iktidara gelmesinden bu yana Canberra ile Pekin arasındaki gerilim azaldı.

Çin'in Avustralya kömürü alımları neredeyse üç yıl aradan sonra Ocak ayında yeniden başlarken, Pekin de Mayıs ayında Avustralya kerestesini yeniden ithal etmeye başlayacağını duyurdu.

Avustralya Üzüm ve Şarap CEO'su Lee McLean, arpa kararının ülkenin Çin ile ilişkileri açısından çok olumlu bir adım olduğunu söyledi.

McLean "Bunun Avustralya şarabı üzerindeki vergilerin kaldırılması için bir şablon oluşturmasını umuyoruz" dedi.

Arpa söz konusu olduğunda, Çinli alıcılar son üç yılda Avustralya arzını ikame etmek için Kanada, Fransa ve Arjantin'e yönelirken, Avustralyalı satıcılar ihracatı Orta Doğu'daki yemlik arpa pazarlarına kaydırdı.

Çin'in gümrük vergilerini düşürmesinin ardından bu ticaret akışlarının yeniden değişmesi ve arpa alıcılarının Ekim ayında hasat edilen yeni Avustralya mahsulünü yılsonuna kadar teslim almak üzere alımlara başlaması bekleniyor.

(1$ = 1,5223 Avustralya doları)

İlgili Haberler