Çin desteği azalırken tahviller yükseliyor, hisse senetleri eriyor

Çin desteği azalırken tahviller yükseliyor, hisse senetleri eriyor

Asya hisse senedi piyasaları Pekin'in hisse senetlerini destekleme çabalarının yarattığı sıçramanın azalmasıyla yön bulmakta zorlanırken, tahviller ralli yaptı ve dolar ilerleyen günlerde açıklanacak ABD işgücü ve imalat verileri öncesinde düşüşe geçti.

A+A-

Bu verilerin yumuşak gelebileceği beklentilerinin artmasıyla ABD Hazine tahvilleri gecelik kazançlarını genişleterek iki yıllık getirileri 6,5 baz puan (bps) düşüşle %4,9855'e ve 10 yıllık getirileri üç bps düşüşle %4,1843'e çekti.

Bu durum, 200 günlük hareketli ortalamasının altına inerek euro başına 1,0833 dolara gerileyen ve erken ticarette diğer majörlerde hafif düşüş gösteren dolar üzerinde hafif bir baskı oluşturdu.

Yen aykırı bir değer olarak kaldı ve Pazartesi günkü 10 ayın en düşük seviyesine çok yaklaştı, bu da tüccarları müdahale riski konusunda endişelendiriyor. Yen en son dolar başına 146,34'ten alıcı buldu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi, Japonya'nın Nikkei'si gibi %0,4 yükseldi.

Perth'deki Argonaut Securities'de dealer olan Damian Rooney, "Hong Kong ve Çin güçlü bir açılış yaptıktan sonra dün kazançlarının çoğunu geri verdi ve emtialar sevilmemeye devam ediyor" dedi ve hisse senedi alım satım vergilerini azaltan önlemlerin ekonomi için çok az şey ifade ettiğini söyledi.

Hafta sonu Çin, hisse senedi alım satım damga vergilerinin yarıya indirildiğini duyurdu ve Cuma günü uygun fiyatlı konutlar için bazı yönergeleri onayladı.

Hong Kong Hang Seng Pazartesi gününü %1'den daha az bir artışla kapattı ve Salı günü erken işlemlerde %1 artış gösterdi. Anakara mavi çipleri yatay seyretti ve bu ay anakara borsasından yabancı çıkışlarında rekor kırmaya hazırlanıyor.

Piyasaların toparlandığı Pazartesi günü bile yabancı yatırımcılar Çin hisse senetlerinden net 1,1 milyar dolar çekti ve önceki 16 seansın 15'inde net satıcı olarak yuan üzerindeki aşağı yönlü baskıyı sürdürdü.

Yuan dolar başına 7,2876 seviyesinde sabit kaldı.

Emlak sektöründeki endişelere odaklanıldığını vurgulayan borçlu geliştirici China Evergrande'nin Pazartesi günü askıdan döndükten sonra yaklaşık %80 düşen hisseleri Salı günü %6 daha değer kaybetti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada, "Temel sorun emlak sektöründeki uyum ve bunun ekonominin geri kalanına yayılması gibi görünüyor" dedi.

Manşet hareketlerinin altında, bireysel hisseler bazı parlak noktalar sundu.

Holding 3M hisseleri, şirketin kulak tıkaçlarıyla ilgili bir davayı çözmek için 6 milyar dolar ödeme taahhüdünün, bazı analistlerin 10 milyar dolar civarında yükümlülük tahminlerinden daha küçük olmasının ardından bir gecede %5 arttı. Goldman Sachs hisseleri, varlık işinin bir kısmını satmak için anlaşma yapmasının ardından yükseldi.

Salı günü Yeni Zelanda'da, dünyanın en büyük karavan kiralama şirketi Tourism Holdings'in hisseleri, şirketin rekor bir temel kâr bildirmesinin ardından %13 arttı.

Döviz piyasalarında, sterlin ile Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları küçük kazançlar elde etti; sterlin son olarak %0,2 artışla 1,2625 dolar ve Avustralya doları da aynı oranda artışla 0,6442 dolar oldu.

Emtia piyasalarında, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 84,27 dolara geriledi. Salı günü, Cuma günkü daha geniş işgücü piyasası verileri ve ISM imalat anketi öncesinde ABD'de açık iş rakamları açıklanacak.

Sidney'deki Commonwealth Bank of Australia'da kıdemli ekonomist olan Ryan Felsman, "İşgücü piyasasında biraz yavaşlama ve enflasyonist nabzın soğuması beklentisi var" dedi.

Bu haber toplam 396 defa okunmuştur
İlgili Haberler