Çin Dışişleri Bakanı: Tayvan anavatana dönecek!

Çin Dışişleri Bakanı: Tayvan anavatana dönecek!

“Tayvan’ı kullanarak Çin’i kontrol etme” komplosunun başarısızlığa mahkum olduğunu belirten Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi "Tayvan sonunda anavatana dönecek" dedi.

A+A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 13. Çin Ulusal Halk Meclisi 5. Toplantısı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Tayvan sorunu ve Ukrayna sorunu arasında temel bir farkın bulunduğunu, iki konunun kıyaslanmasının uygun olmadığını söyledi. Wang, “En temel fark, Tayvan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olması, Tayvan meselesinin tamamen Çin’in içişleri dahilinde bulunmasıdır. Ukrayna meselesi ise Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlıktır. Bazıları Ukrayna sorununda egemenlik ilkesini vurgularken, Tayvan konusunda ise Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamaya devam ediyor. Bu bariz bir çifte standarttır” ifadesini kullandı.

Wang Yi, Tayvan Boğazı’ndaki gerginliğin, Demokratik İlerleme Partisi (DPP) yetkililerinin tek Çin ilkesini kabul etmeyi reddederek “iki Çin” ve “bir Çin-bir Tayvan” propagandası yaparak Tayvan’ın tarihini çarpıtmasından kaynaklandığına dikkat çekti ve bu girişimlerin Tayvan’ın geleceğini riske attığını vurguladı.

Wang, “Çin'in gelişmesini engellemek isteyen bazı ABD’li güçler ‘Tayvan bağımsızlığı’ yanlılarını cesaretlendirerek tek Çin ilkesine meydan okumaktadır. Bu, uluslararası ilişkilerin temel normlarını ciddi şekilde ihlal edip Tayvan Boğazı’nın barış ve istikrarına ciddi şekilde zarar vermektedir. ABD’nin bu girişimi, Tayvan’ı tehlikeli bir duruma sokmakla kalmayıp aynı zamanda kendisine zarar verecektir” dedi.

Tayvan Boğazı’nın iki yakasının aynı kök ve kültürden geldiğini vurgulayan Wang Yi, Taiwan’ın geleceğinin iki yaka arasındaki ilişkilerin barışçıl gelişmesi ve Çin’in birleşmesine bağlı olduğunun altını çizdi. Wang, “Tayvan’ı kullanarak Çin’i kontrol etme” komplosunun başarısızlığa mahkum olduğunu, Tayvan’ın sonunda anavatana döneceğini sözlerine ekledi.