Çin enerji arzı konusunda önlemleri sıkılaştırıyor

Çin enerji arzı konusunda önlemleri sıkılaştırıyor

Asya'da, tedarik zincirindeki sıkışma ve Çin'deki bir haftalık tatil öncesi artan elektrik talebi enerji arzına ilişkin sıkıntıları ortaya çıkarırken, söz konusu gelişmeler küresel enflasyon baskılarını artırdı.

A+A-

Çin bazı bölgelerdeki fabrikalardan üretimlerinde kısıtlamaya gitmelerini isterken, Çin hükümeti kamu kuruluşlarından ne pahasına olursa olsun enerji arzını güvence altına almalarını istedi.

Öte yandan, Çinli emlak devi Evergrande'nin tahvil ödemelerine ilişkin belirsizlik sürüyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings şirketin kredi notunu CC'den C'ye indirdi.

Japonya'da, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) liderlik seçimini Fumio Kishida kazanırken, Kishida'nın en kısa sürede bir ekonomik destek paketini devreye alması bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kuroda Haruhiko, hafta başında başbakanlığı üstlenmesi beklenen Kişida Fumio hükümetinde, BoJ'un "agresif para politikalarını" koruyacağını söyledi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,24, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,89 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 3,39 değer kaybederken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,59 değer kazandı.

4 Ekim ile başlayan haftanın veri takviminde, salı Japonya'da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve cuma Japonya'da dış ticaret dengesi ile Çin'de Caixin hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri takip edilecek. Çin borsası, cuma gününe kadar resmi tatil dolayısıyla kapalı olacak.