Çin zorunlu karşılık oranlarını indirdi

Çin zorunlu karşılık oranlarını indirdi

Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan düşürdü.

A+A-

Çin Merkez Bankası vakaların yeniden artışa geçtiği bir dönemde ekonomiyi desteklemek için çoğu bankanın zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan, daha küçük bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada zorunlu karşılık değişikliği ile 530 milyar yuan (83 milyar dolar) likiditenin piyasaya verileceği belirtildi. İndirim 25 Nisan'dan itibaren geçerli olacak.

Çin zorunlu karşılık oranlarını son olarak Aralık ayında indirmişti.

Çin Merkez Bankası bugün erken saatlerde 1 yıllık kredi referans faiz oranını yüzde 2,85 seviyesinde sabit tuttuğunu açıklamıştı. Orta vadeli borçlanma programındaki vadesi gelen varlıklarda 150 milyar yuanlık (23,5 milyar dolar) yeniden finansman gerçekleşmişti.

İndirim mesajı verilmişti

Çin Devlet Konseyi Çarşamba günü zorunlu karşılık oranlarında indirimin de aralarında olduğu politika araçlarını kullanacakları mesajı vermişti.

Üst düzey yetkililer, büyümeye yönelik risklere dikkat çekmiş, ekonomideki kötüleşme nedeniyle parasal ve mali politikalara ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı. Büyük bankalar bu yıl için Çin'in büyüme tahminlerini düşürdü. Ekonomistler ülke ekonomisinin hükümet hedefi olan yüzde 5.5'in altında, yüzde 5 civarında büyümesini bekliyor.

İlgili Haberler