Çin'de yeni konut fiyatları son 21 ayın en hızlı artışını gösterdi

Çin'de yeni konut fiyatları son 21 ayın en hızlı artışını gösterdi

Cumartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Çin'de yeni konut fiyatları Mart ayında son 21 ayın en hızlı artışını kaydederek piyasanın destek politikalarının etkisiyle durgunluktan çıktığını gösterdi, ancak ivmenin gücü konusunda belirsizlik sürüyor.

A+A-

Reuters'ın Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Mart ayında yeni konut fiyatları Şubat ayındaki %0,3'lük artışın ardından aylık bazda %0,5 artarak Haziran 2021'den bu yana en hızlı ve üst üste üçüncü aylık artışa işaret etti.

Yıllık bazda fiyatlar Haziran 2022'den bu yana en küçük düşüşü göstererek Şubat ayındaki %1,2'lik düşüşün ardından Mart ayında %0,8 geriledi.

Şanghay merkezli E-house Çin Araştırma ve Geliştirme Kurumu analisti Yan Yuejin, "Konut fiyat endeksi istikrar ve toparlanma eğilimi gösteriyor ve bu da genel gayrimenkulün geçen yılki dip seviyesinden çıktığını gösteriyor" dedi.

Yan, Mart ayındaki güçlü konut satışlarının konut fiyatlarında iyileşmeye yol açtığını söyledi.

Çin ekonomisinin yaklaşık dörtte birini oluşturan emlak sektörü geçen yıl, geliştiricilerin yüksek borç seviyelerine yönelik düzenleyici bir baskının finansman sıkıntısına dönüşmesi ve konut projelerinde inşaatın durması nedeniyle ağır bir darbe aldı. Bazı alıcıların ipotek geri ödemelerini boykot etmesi, zorlu COVID kısıtlamaları nedeniyle tüketici hissiyatını daha da zayıflattı.

Çin'in Aralık ayında COVID kısıtlamalarını aniden geri çekmesinin ardından bastırılmış talebin serbest bırakılmasıyla büyük şehirlerde geçtiğimiz ay konut satışlarında bir toparlanma görüldü.

NBS'nin anket yaptığı 70 şehir arasında 64 şehirde yeni konut fiyatlarında aylık bazda artış görülürken, bu rakam Mayıs 2019'dan bu yana en fazla şehir sayısına ulaştı ve Şubat ayındaki 55 seviyesinden yükseldi.

Konut fiyatlarındaki artış, bir önceki aya göre artışlarını sürdüren tüm şehir kademeleri arasında geniş tabanlı oldu.

Ancak analistler, tüketici güvenindeki belirsizlik nedeniyle, yeni başlayan emlak toparlanmasının devam edip etmeyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor.

Verileri yorumlayan Goldman Sachs analistleri, "Zorlu demografik eğilim, sorunlu geliştiriciler için hala sıkı olan finansman koşulları ve politika yapıcıların uzun süredir devam eden 'konut spekülasyon için değil, yaşamak içindir' duruşu nedeniyle emlak sektöründeki toparlanma kademeli ve inişli çıkışlı olacaktır" dedi.

Geçtiğimiz ay 50'den fazla şehir, sübvansiyonlar, daha fazla konut ihtiyat fonu ve ev satın alma sınırlamalarının hafifletilmesi gibi teşvik politikaları uygulamaya koydu veya bazı emlak kurallarını gevşetti.

CSCI Pengyuan Credit Rating Limited analisti Wu Jinhui, "Ekonomideki en büyük sorun, artan deflasyonist baskı ile yetersiz taleptir, satış büyümesinin yavaşladığını gösteren son verilerle birlikte gayrimenkulde istikrarın devam etmesi kritik öneme sahiptir" dedi ve şöyle devam etti:

"İkinci çeyrekte, yüksek kaliteli emlak firmaları için bilanço iyileştirmesi, daha düşük peşinat ödemeleri ve ipotek oranlarında indirimler gibi hem arz hem de talep tarafında politika gevşemesi için yer var."

Bu hafta açıklanan kredi verileri, çoğunluğu konut kredisi olan hanehalkı orta-uzun vadeli kredilerindeki büyümenin, emlak işlemlerindeki iyileşmeye paralel olarak Mart ayında hızlandığını gösterdi.

Nisan ayının başlarında, Merkez Bankası'nın kentsel mevduat sahiplerine yönelik üç aylık anketi, katılımcıların %17,5'inin önümüzdeki üç ay içinde ev satın almayı planladığını gösterdi; bu oran bir önceki üç aylık ankette %16 idi.

Çin Salı günü Mart ayına ilişkin emlak satışları ve yatırım verilerinin yanı sıra ekonomik faaliyet verileri ve ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılasını (GSYH) açıklayacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler