Çin'deki gelişmeler demir cevheri fiyatlarını yükseltti

Çin'deki gelişmeler demir cevheri fiyatlarını yükseltti

Demir cevheri fiyatları, Çin'in zor durumdaki gayrimenkul sektörünü desteklemeye yönelik adımlarının talep görünümünü desteklemesi ile birlikte, 18 ayın en düşük seviyesinden başlayan güçlü yükselişini sürdürdü

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre vadeli demir cevheri kontratları Singapur’da, talep görünümündeki iyileşmenin etkisi ile sadece altı haftada yüzde 50’den fazla yükseldi. Çinli yetkililer, bankaların zor durumdaki emlak geliştirme şirketlerinin projelerini satın alanları fonlamasını destekliyorlar ve finansal açıdan sağlıklı emlak şirketlerini bu gibi alımları yapmaya yönlendiriyorlar. Buna ek olarak, Çin bankaları son 20 ayda ilk kez borçlanma maliyetlerini düşürdü ve Çin Merkez Bankası likiditeyi artırmak için bankaların rezerv olarak tutmaları gereken para miktarını azalttı.

Fiyatlar ayrıca, Çinli çelik üreticilerinin bu yılın başında üretim hacimlerine yönelik sıkı kısıtlamaların ardından üretimlerini artırmalarından da destek buluyor.

Holly Futures, müşteriler için hazırladığı notta, “Emlak ve altyapı görünümündeki iyileşme, çelik tesislerinin yeniden üretime başlayacaklarına ilişkin beklentileri güçlendirdi. Son zamanlarda kış dönemi için stoklamaların başlaması da demir cevheri için talebi desteklerken, çevre kirliliğini önlemeye yönelik kontroller halen sürüyor” dedi.

Demir cevheri fiyatları Singapur'da yüzde 4 yükselerek ton başına 129,45 dolar ile Ekim ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 128,20 dolar seviyesine geldi. Çin’de Dalian piyasasında vadeliler yüzde 4,2 yükselirken, betonarme demiri ve sıcak haddelenmiş rulo fiyatları gevşedi.