Çin’den yuana destek için yeni hamle

Çin’den yuana destek için yeni hamle

Çin geçen hafta Kasım'dan beri en düşük seviyeye gerileyen para birimi yuana destek adımlarını sürdürüyor.

A+A-

Çin Merkez Bankası (PBOC) günlük dolar/yuan sabitlemesini 7,1992 olarak belirlerken, bu seviye Bloomberg anketindeki 7,3103’lük beklentinin oldukça altında kaldı. Böylece sabitleme ile beklenti arasındaki fark, anketin hazırlanmaya başlandığı 2018 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Böylece banka, yuana destek olmak için bugüne kadarki en güçlü sinyalini vermiş oldu. PBOC buna ek olarak bugün Hong Kong’da toplam tutarı 35 milyar yuan olan bir bono satışı yapacak. Bu rakam da bu ayki itfa tutarı olan 25 milyar yuanın üzerinde. Bloomberg verilerine göre ihraç tutarı iki yıl sonra ilk kez itfa tutarının üzerinde olurken, bu durumun yuana olan talebi desteklemesi bekleniyor.

Dün dolar yerine yuan cinsinden borçlanmanın maliyetini hesaplayan bir gösterge, offshore işlemlerde 2017’den bu yana en sert yükselişini yaşamıştı. Traderlara göre, büyük Çinli bankaların swap piyasasına daha fazla para sağlamaktan kaçınması nedeniyle fonlama maliyetleri son günlerde istikrarlı bir şekilde artış kaydetti.

Citigroup Inc. stratejistleri, PBOC’nin son faiz indirimi ve Döviz adımları birlikte değerlendirildiğinde, yuanın zayıflamasına izin verildiği ancak bunun hızının yönetilmek istendiği sonucunun ortaya çıktığı değerlendirmesinde bulundu.

Çin ekonomisindeki sıkıntılar aylardır para birimi üzerinde baskıya neden oluyor.

İlgili Haberler