Çin'in yavaşlayan ekonomisi dizel talebi görünümünü sınırlıyor

Çin'in yavaşlayan ekonomisi dizel talebi görünümünü sınırlıyor

Çin'in 2023'te COVID sonrası toparlanma süreciyle birlikte ekonomik büyümesinin yavaşlaması, ekonominin can damarı olan petrol ürünü dizel yakıta yönelik talep görünümünü olumsuz etkiledi.

A+A-

Çin'in dizel tüketimine ilişkin düşük tahminler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve petrol tüketicisinin pandeminin ardından yeniden ayağa kalkmak için verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor. İnşaat yavaşladıkça ekipmanların rölantiye alınması ve azalan ihracatın üretimi frenlemesiyle dizel talebinin azalması muhtemel.

Rystad Energy, Çin'in bu yılın Temmuz-Aralık ayları arasındaki dizel talebi için tahminini daha önceki 3,9 milyon varillik görünümden günlük 3,81 milyon varile (bpd) düşürdü, ancak yeni tahmin 2023'ün ilk yarısına göre %3,8 arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Ağustos ayı petrol piyasası raporunda, Çin'in gaz yağı tüketiminin yılın ikinci yarısında ikinci çeyrek seviyelerine göre 150.000 varil azalmasını beklediğini açıkladı.

Rystad'ın Pekin merkezli aşağı havza analisti Lin Ye, "Dizel talebi hala artıyor, ancak beklenenden daha düşük bir oranda" dedi ve emlak sektöründeki sıkıntıları ve kötüleşen ticaret ortamını gerekçe gösterdi.

Resmi verilere göre dizel, Çinli rafineriler tarafından üretilen en büyük yakıt hacmini oluşturuyor ve Temmuz ayında 4,3 milyon varil yakıt üretimini ya da toplam üretimin %28,2'sini oluşturuyor.

Hayal kırıklığı yaratan bir dizi Çin ekonomik verisinin ortasında, analistler dizel kullanımına yönelik tüm yıl görünümlerini de düşürdü. IEA Mart ayından bu yana 2023 tahminini 127.000 varil düşürdü. Rystad bu ay tahminini 94.000 varil azalttı.

Zayıflığın önümüzdeki yıl da devam etmesi beklenirken, IEA Haziran ayında 2024 talebinin sadece 50.000 varil ya da 2023'e göre %1,4 daha fazla artacağını tahmin etti.

Çinli rafineriler hala yüksek oranlarda çalışırken, arz fazlası stoklara aktı. Çin merkezli danışmanlık şirketi Longzhong'un verilerine göre, Haziran ayında dizel stokları Ocak ayına kıyasla %9 artarak 15,96 milyon metrik tona yükseldi. Bu rakam, Çin'de yaygın COVID karantinalarının yaşandığı geçen yılın üçüncü çeyreğindeki seviyelere benziyor.

IEA, "Ekonominin genelindeki ılımlı performans ve stokların arttığına dair raporlar, rafineri dizel ve benzin üretimindeki artışın büyük kısmının yurtiçi ürün stoklarına gittiğini gösteriyor" dedi.

Bu yılın başlarında, ilk çeyrekte yeniden canlanan karayolu yük taşımacılığının etkisiyle Çin'in dizel talebinde görülen artış ivme kaybetti.

Çin'in rafinerilerinin karşılaştığı zorluklar daha derin sistemik sorunları yansıtıyor.

İnşaat ekipmanları ve makineleri için büyük miktarda dizel tüketen ülkenin emlak sektörü, Haziran ayında yeni gayrimenkul inşaatlarının 2019'daki aylık ortalamaya göre %71,7 oranında azalmasıyla talep artışını sınırlayan başlıca faktör oldu.

Gümrük verilerine göre, Çin'in ihracatı Temmuz ayında %14,5 düşerek 2020'nin başlarında salgının başlamasından bu yana en hızlı düşüşü yaşadı ve bu durum, COVID sonrası ilk toparlanmanın ardından art arda aylarda kötüleşen duygular gören dizel aç imalat sektörü üzerinde zincirleme bir etki yarattı.

Wood Mackenzie'de petrol ve kimya danışmanı olan Xia Shiqing, "Küresel ekonomik gerileme nedeniyle zayıf dış talebin (ve) imalatta beklenenden daha yavaş toparlanmanın da dizel talebi üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi bekleniyor" dedi.

Çinli rafineriler Asya'da dizel için yüksek kar marjlarından faydalanarak yılın ilk yarısında 2022 yılına kıyasla denizaşırı yakıt ihracatlarını üç kattan fazla arttırdı.

Ancak, ihracatın devamı Pekin'in yeni ihracat kotaları vermesine bağlı.

Longzhong danışmanlık şirketi ve Çin merkezli ticaret analistleri tarafından derlenen verilere göre, Ağustos ayı dizel ihracatının Temmuz ayındaki 1 milyon tonluk tahminden azalarak 650.000 ila 800.000 ton arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Çin, 2023 yılı için şimdiye kadar 27,99 milyon ton petrol ürünü ihracat kotası verdi. Reuters'ın resmi hükümet ihracat verileri ile danışman ve analistlerin Temmuz ve Ağustos sevkiyatlarına ilişkin tahminlerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, rafineriler verilen kotaların %98'ini kullanırken, kotaların %33'ü dizel ihracatı için kullanıldı.

FGE danışmanlık şirketinin Çin petrol analizleri başkanı Mia Geng, Eylül ayına kadar 8 milyon tona kadar yeni lisans verileceğini tahmin ederken, Pekin'in 2023 yılının geri kalanı için yeni kotalar yayınlaması bekleniyor.

Geng "Ancak hükümetin rafinericilere (dördüncü çeyrekte) ihracatı artırma imkanı tanımak için bundan daha fazlasına izin vermesi de mümkün" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler