Çinli şirketler dolara tutunuyor, dalgalı yuana karşı hedge yapıyor

Çinli şirketler dolara tutunuyor, dalgalı yuana karşı hedge yapıyor

Bazı Çinli şirketler ihracattan elde ettikleri dolar gelirlerini tutarken, diğerleri yuanın değerinin düşeceği beklentisiyle döviz hedge yöntemine yöneliyor.

A+A-

Çin'deki bazı bankacılar müşterilerin ihracat makbuzlarını dönüştürme konusunda isteksiz olduklarını söylerken, borsa kayıtları bu yıl şimdiye kadar 30'dan fazla A-hisse listesindeki şirketin riskten korunma için döviz türevlerini kullanmak üzere kaydolduğunu gösteriyor. Merkez bankası verileri de Çin'in ticari bankalarında geçtiğimiz yıl azalan dolar mevduatlarının Ocak ayında 34 milyar dolar artarak 887,8 milyar dolara yükselmesiyle bir değişim yaşandığını gösteriyor.

Bu hamleler, bankaların 2023 yılında yuanın yükseleceğine dair tahminleri ve ABD dolarının bu yıl düşeceğine dair daha geniş piyasa beklentileriyle çelişiyor ve yuanın zayıflamasına katkıda bulunabilir.

Şanghay merkezli bir elektronik parça ihracatçısının sahibi olan Bayan Zhu, yıllık yaklaşık 7 milyon dolarlık ABD para birimi girişini yönetmesinin şirketinin karlılığı için çok önemli olacağına bahse girerek dolarları bir kenara ayırdığını söyledi.

Soyadını kullanmayı tercih eden Zhu, "Yerli tedarikçilere ödeme yapmak için bir miktar doları yuana çevirmem gerekebilir," dedi. "(Ancak) Yuan daha da değer kaybedeceği için elimde bir miktar dolar tutmam gerektiğini hissediyorum."

Çin para biriminin inişli çıkışlı bir seyir izleyeceğini öngören diğer şirketler arasında China Southern Airlines da bulunuyor.

Filo büyüklüğüne göre Çin'in en büyük havayolu şirketi 28 Şubat'ta yaptığı bir borsa başvurusunda, geçen yıl 850 milyon dolar olan "döviz kazanç ve kayıplarını dengelemek" için 2023'te 4 milyar dolara kadar döviz hedgingi planladığını söyledi.

Pekin'in sıfır-COVID stratejisini aniden gevşetmesinden bu yana yuandaki dalgalanma göz önüne alındığında bu tür hareketler şaşırtıcı olmayabilir. Para birimi Ocak ayında altı ayın en yüksek seviyesine ulaşmış, ardından da yakından takip edilen dolar başına 7 seviyesine yakın bir düşüş yaşamıştı.

Yuan en son dolar karşısında 6,9085 seviyesinden işlem gördü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler