Coinbase: Gelirimiz yarı yarıya düşecek

Coinbase: Gelirimiz yarı yarıya düşecek

Kripto para borsalarındaki negatif seyir, gelirleri de büyük ölçüde eritti. Coinbase CEO'su Brian Armstrong bu yıl kripto sektöründe yaşanan iflaslar sonrası gelirlerinin bir önceki yıla göre yarısından az olmasını beklediklerini belirtti.

A+A-

Coinbase Global CEO’su Brian Armstrong, kripto para birimi Borsasının gelirinin, düşen fiyatlar ve rakip FTX yatırımcılarının güvenini sarsmasıyla bu yıl yarı yarıya veya daha fazla gerileyeceğini söyledi.

Kripto para birimi endüstrisi için hali hazırda acımasız bir yılı geride kalırken FTX’in hızlı çöküşü sonrası en sık işlem gören bazı tokenlerin fiyatları düşmesiyle spekülatörlerin geri çekilmesine neden olmuştu. Coinbase'in hisseleri 2022'de yüzde 80'den fazla düştü ve şirketin üçüncü çeyrek geliri, Bitcoin fiyatının zirve yaptığı 2021'in son üç ayındaki gelirin yaklaşık dörtte biri seviyesinde kaldı.

"Bir önceki yılın yarısında az gelir elde edecekmişiz gibi görünüyor"

Armstrong verdiği bir röportajda şirketin gelirleriyle ilgili bir soruya, "Geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 milyar dolar gelir ve yaklaşık 4 milyar dolar pozitif FAVÖK elde ettik ve bu yıl her şeyin düşmesiyle, kabaca bunun yarısı veya daha azını elde edecekmişiz gibi görünüyor" dedi. Röportajdan sonra yapılan ek yorumlarda bir Coinbase sözcüsü, 2022 gelirinin 2021 gelirinin yarısından az olmasını beklediklerini açıkladı.

Coinbase daha önce, faiz ve amortisman gibi belirli maliyetleri hariç tutan bir gelir göstergesi olan düzeltilmiş FAVÖK'e dayalı olarak 2022'de 500 milyon dolardan fazla olmayan bir zarar kaydedebileceğini belirtmişti. Şirket daha önce toplam gelir için yıllık bir görünüm sunmadı ancak Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Armstrong'un tahmini, analistlerin beklediği yaklaşık 3,2 milyar dolar ile uyumlu olacak.

FTX'i çevreleyen kargaşa, kreditör bir şirket olan Celsius Network'ün iflası nedeniyle halihazırda yıpranmış olan piyasa güveniyle, sektörün üzerindeki kasvetli havayı derinleştirmişti. Kreditör başka bir kurum olan BlockFi de FTX'in çöküşüne bağlı sorunları gerekçe göstererek geçen ay iflas etmişti.

"FTX'in iflası büyük bir dolandırıcılığını sonucu gibi görünüyor"

Armstrong, Bankman-Fried'in iflastan bu yana yaptığı röportajlarda aktardığının aksine, FTX'in iflasının kötü yönetim veya muhasebe hatalarından çok "büyük bir dolandırıcılığın" sonucu gibi göründüğünü söyledi.

Armstrong, "Müşteri fonlarını borsalarından alıp fiilen birleştirmişler veya hedge fonlarına taşımışlar ve sonra satın aldıkları değerin altında bir konuma düşmüşler gibi görünüyor. Ve bence bu onların hizmet şartlarına ve yasalara aykırıydı" ifadelerini kullandı.

Bankman-Fried, iflasından önce Washington’a yaptığı sık ziyaretler sırasında kripto yanlısı politikaların savunucusu ve Kongre yarışlarına önemli bir bağışçı konumundaydı.

Armstrong, "Müşterilerden çalınmış gibi göründüğü için bu paranın bir kısmının geri alınması durumunda sorulması gereken gerçekten ciddi sorular olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Washington'da sektörü savunmaya devam edeceğim"

FTX'in yarattığı olumsuz algıya rağmen Armstrong, Washington’da sektörü savunmaya devam etmeyi planladığını ve kriptoya özgü mevzuatın önümüzdeki yıl yürürlüğe girebileceğini tahmin ettiğini söyledi. Armstrong, Sabitkoinler, merkezi borsalar ve emanetçilerle ilgili düzenlemelerin yanı sıra emtia ve menkul kıymetlerin tanımlarının netleştirilmesinin en önemli odak noktaları arasında olması gerektiğini söyledi.

Coinbase CEO’su kongrede vekillerin kripto paraya bakışlarını da değerlendirerek, "Kongre'nin yüzde 20’si hala kripto paralara sert şekilde karşı ya da yeterince bilgi sahibi değiller ancak şu noktada çoğunluğun görüşünün bu yönde olmadığını düşünüyorum. Öncelikle ABD’de bir noktaya varacağımız ve sonrasında bunun G-20’nin geri kalan ülkelerine yayılacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler