Coinbase, SEC'nin açtığı davanın reddini istedi

Coinbase, SEC'nin açtığı davanın reddini istedi

Coinbase, açılan davaya ilişkin verdiği dilekçede SEC'in yetik alanının dışına çıktığını ileri sürdü.

A+A-

borsatek.com - ABD'nin en büyük kripto para platformu Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) aleyhine açtığı ve işletmeyi kaydettirmeyerek yasaları çiğnediğini iddia eden davanın reddedilmesini isteyeceğini açıkladı.

Manhattan federal mahkemesinde sunulan bir dilekçede Coinbase, SEC'in özel hukuki anlaşmaları takip etme yetkisine sahip olmadığını, çünkü platformunda işlem gören varlıkların "yatırım sözleşmeleri" ve dolayısıyla menkul kıymetler olmadığını ileri sürdü..

Coinbase, "SEC, iddialarını ancak belirlediği tokenler ve stake hizmetleri 'menkul kıymetler' ise takip edebilir. Ancak öyle değilller" dedi. 

SEC, 6 Haziran'da Coinbase'e dava açarak, menkul kıymet olarak kaydedilmesi gereken Solana, Cardano ve Polygon gibi en az 13 kripto varlığın veya token'ın ticaretini yapmak suretiyle aracı kurum olarak milyarlarca dolar kazandığını söylemişti.

Coinbase ayrıca yine SEC tarafından, kendisi için komisyon aldıktan sonra müşterilerine sağladığı "ödüller" karşılığında blok zinciri ağındaki faaliyeti desteklemek için kripto varlıklarını bir araya getirdiği bir "stake etme" programı nedeniyle de dava edildi.

Dava, SEC'in dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'ı işlem hacimlerini şişirmek, müşteri fonlarını yanlış kullanmak ve faaliyetleri hakkında yalan söylemekle suçlayarak dava etmesinden bir gün sonra açıldı.

SEC Başkanı Gary Gensler, ABD sermaye piyasalarında yatırımcı güvenini zedelediğini söylediği kripto endüstrisi üzerinde yargı yetkisine sahip olmaya çalışıyor.

SEC'in maddi iddialarını reddeden 177 sayfalık ayrı bir dosyada Coinbase, "düzenlemeyi memnuniyetle karşıladığını", ancak düzenleyicinin keyfi olarak ve Kongre'nin izni olmadan kripto varlıkları üzerindeki "düzenleyici boşluğu" doldurmaya çalıştığını söyledi.

Coinbase, "Kurumun yaptırım yetkisi önemlidir ancak sınırsız değildir. SEC'in buradaki eylemi bu sınırların ötesinde ve hukuka aykırıdır," dedi.

Coinbase'in ana şirketi Coinbase Global'in hisseleri Nasdaq'ta öğleden sonra yapılan işlemlerde 1,58 $ ya da %2,2 artışla 72,33 $'a yükseldi.

İlgili Haberler