Demir cevheri fiyatlarında düşüş sertleşiyor

Demir cevheri fiyatlarında düşüş sertleşiyor

Çin'den gelen olumsuz haberlerin de etkisiyle demir cevheri fiyatlarında düşüş derinleşiyor.

A+A-

Çin'de kötü gelen fabrika faaliyetleri verisinin ardından demir cevheri sert düşüşte. Fiyatlar bir yıldan uzun sürenin en kötü aylık düşüşüne ilerliyor.

Dalian Emtia Borsası'nda Ocak vadeli demir cevheri, seansın başında 22 Temmuz'dan bu yana en düşük seviye olan 604,50 yuan/tona indikten sonra sabah işlemlerini yüzde 3,2 düşüşle 612 yuan/tondan (84,27 dolar) kapattı.

Singapur Borsası'nda fiyat bugün ton başına yüzde 7,1 düşerek 75 dolarla Ocak 2019'dan beri en düşük seviyeye geriledi. Fiyat daha sonra 79,50 dolara yükseldi.

Dalian'da demir cevheri, 890 yuan/tonluk Haziran zirvesinden şimdiye kadar yüzde 30'dan fazla düşerken, Singapur'da demir cevheri Nisan'ın en yüksek seviyesi olan 160 dolar/tondan yüzde 50'den fazla geriledi.

Analistler, marjinal olarak yüksek maliyetli demir cevheri tedarikçilerinin daha düşük fiyatlara ne kadar hızlı tepki verip sevkiyatları azaltmaları durumunda fiyatların yükselebileceğini belirtti.

Çin'de yaşanan emlak krizi ve sıfır Kovid politikasının inşaat sektörü üzerinde olumsuz etkileri fiyatlar üzerinde baskıya neden oluyor. Fiyatlar Çin'de geçen hafta gerçekleşen Komünist Parti'nin Kongresi'nden beri düşüşte.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'ndaki inşaat demiri yüzde 2,3, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 1,8, filmaşin yüzde 1,5 ve paslanmaz çelik yüzde 2 düştü.

İlgili Haberler