Demir fiyatlarındaki yükseliş durdu

Demir fiyatlarındaki yükseliş durdu

Demir cevheri fiyatları, Çin’de artan stokların altı haftadır süren rallinin hızını kesmesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

A+A-

Shanghai SteelHome E-Commerce’in verilerine göre, Çin’in limanlarındaki stoklar, Brezilya’dan gelen demir cevheri miktarının geçen hafta rekor seviyeye yükselmesinin ardından üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Bu hareket, Kasım ayında 13 ayın zirvesine tırmanan Çin’in demir ihracatında yıl sonuna doğru görülen sıçrama ile birlikte gerçekleşti. Kuru yük izleme firması DBX Commodities, hem Avustralya hem de Brezilya’nın Aralık ayında sevkiyatı artırmasını bekliyor.

Arz ve talep arasındaki fark artıyor

Bu iki geleneksel tedarikçinin dışında, Çin’e diğer ülkelerden gelen demir miktarı, araştırma şirketi Mysteel’e göre, bu çeyrekte şimdiye dek yüzde 11 arttı. Şirket, hazırladığı notta, arz ve talep arasındaki farkın artmakta olduğunu kaydetti.

Ancak demir cevheri vadelileri Singapur’da, Çinli yetkililerin bu hafta gayrimenkul sektörünü ve ekonomiyi desteklemeye yönelik adımlarının ardından Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlar 10 Kasım’dan bu yana, talebin iyileşeceği beklentilerinin etkisi ile yaklaşık yüzde 50 yükseldi.

Demir cevheri Singapur’da yüzde 1,4 düşerek ton başına 124 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 3,4 yükseldi. Fiyatlar Çin’in Dalian piyasasında yükselirken, Şanghay piyasasında betonarme demiri ve sıcak haddelenmiş rulo fiyatları da yukarı yönde hareket etti.