Dış ticaret açığında sert büyüme: Nisan'da yıllık yüzde 44 arttı

Dış ticaret açığında sert büyüme: Nisan'da yıllık yüzde 44 arttı

Dış ticaret dengesi Nisan'da 8,85 milyar dolar açık verdi. Bu dönemde ihracat yüzde 17,2, ithalat 4,5 azaldı. Cari açık arttı

A+A-

Ticaret Bakanlığı, 2023 Nisan ayına ait öncü dış ticaret verilerini duyurdu. Açıklanan rakamlara göre Nisan ayındaki dış ticaret açığı yüzde 44'lük bir artışla 8,85 milyar dolara yükseldi.

Nisan ayında gerçekleşen ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,2 düşerek 19,3 milyar dolar olarak kaydedildi.

Açıklamada, "Ramazan Bayramı sebebiyle Nisan ayında iş günü sayısının azalması ve Perşembe-Cumartesi arasında en yoğun ihracatın yaşandığı dönemde üretim ve ihracatın önemli ölçüde düşmesi, ihracattaki azalışın temel nedenlerindendir. İhracattaki düşüşü etkileyen diğer bir faktör ise baz etkisidir." denildi.

Nisan ayında ithalat, yüzde 4,5'luk bir düşüşle 28,2 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde toplam enerji ithalatı ise fiyatların azalmasıyla yüzde 35,8 düşüşle 5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Son zamanlarda ithalattaki yükselişin önemli bir faktörü olan altın ithalatı, yılın ilk çeyreğine kıyasla azalmasına rağmen, geçen yıla göre yüzde 174'lük artışla 1,3 milyar dolara çıktı.

İthalatta dikkat çeken diğer kalemler ise motorlu kara taşıtlarında 1,2 milyar dolarlık artış, elektrikli makinelerde 663 milyon dolarlık artış ve diğer makinelerde 360 milyon dolarlık artış oldu.

İlgili Haberler