Dow Jones, S&P 500, Nasdaq vadelileri kritik haftaya yükselişle başladı

Dow Jones, S&P 500, Nasdaq vadelileri kritik haftaya yükselişle başladı

Dow Jones vadelileri yüzde 0.1, S&P 500 vadelileri yüzde 0.3 ve Nasdaq vadelileri yüzde 0.6 yükselişle seyrediyor.

A+A-

Küresel piyasalarda bu hafta odak merkez bankalarında. ABD'de Fed'in mart ayı toplantısı, Euro Bölgesi'nde final enflasyon rakamları, Almanya'da ÜFE ve PMI verileri, İngiltere, Çin, Japonya ve TCMB'nin faiz kararları öne çıkan makro ekonomik veriler arasında yer alıyor.

Bununla birlikte ABD endeks vadelileri haftaya yükselişle başladı. Dow Jones vadelileri yüzde 0.1, S&P 500 vadelileri yüzde 0.3 ve Nasdaq vadelileri yüzde 0.6 yükselişle seyrediyor.

Ne olmuştu?

ABD borsalarında geçen hafta enflasyon verileri sonrası risk iştahı azaldı. Haftalık bazda S&P 500 %0,13 Nasdaq %0,02 Dow Jones %0,70 değer kaybetti. Son İki ayın en düşük seviyelerini test etmesinin ardından tepki alımlarının arttığı dolar endeksi geçtiğimiz haftayı %0,67 değer kazancıyla, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,28 seviyesinden tamamladı.

Fed ne yapacak?

Geçen hafta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon rakamlarının ardından ABD'de bu hafta gözler Fed'in faiz kararında olacak. Faizin %5,25-5,50 aralığında sabit tutulması beklenirken, karar sonrası yayımlanacak projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell'ın mesajları yakından izlenecek. Önceki haftalarda senatoda yaptığı sunumda Powell, enflasyonu düşürmek için daha fazla güvene ihtiyaçları olduklarını belirtmişti. ABD'de TÜFE'nin %3,1'den %3,2'ye, ÜFE'nin ise %1'den %1,6'ya yükselmesinin ardından, bu haftaki konuşmasında Powell'ın mesajlarındaki şahin ton artabilir. Bu ise piyasalardaki risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Mart ayındaki toplantıda ayrıca Fed'in gelecek döneme ilişkin projeksiyonları da paylaşılacak. 

Anadolu Yatırım analizine göre 2024 için 3 faiz indirimi beklentisi öne çıkarken, Fed tarafından yapılacak yeni bir revizyon piyasalardaki volatilitenin yükselmesine neden olabilir.

İlgili Haberler