Dow Jones S&P 500 ve Nasdaq artan faizler sonrası nasıl açılacak

Dow Jones S&P 500 ve Nasdaq artan faizler sonrası nasıl açılacak

Faiz endişeleri hisse senetlerini baskıladı, Hazine getirileri zirvede

A+A-

New York borsası endeks vadeli işlemleri, yatırımcıların Federal Rezerv'in uzun süreli kısıtlayıcı para politikası ve bunun ekonomi üzerindeki etkisiyle boğuşmaya devam etmesiyle Salı günü geriledi.

Derecelendirme kuruluşu Moody's'e göre "kredi negatifi" olması muhtemel olan ABD hükümetinin Pazar gününe kadar kısmen kapanma ihtimali yatırımcıların endişesini arttırdı.

Apple, Microsoft, Meta Platforms ve Tesla gibi megakap büyüme hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %0,5 ile %1,3 arasında değer kaybetti.

Amazon.com hisseleri de Pazartesi günü Wall Street'i yüksek profilli bir girişim olan Anthropic'e yatırım yapma planları konusunda destekledikten sonra %0,5 düşüş yaşadı.

Dow e-minis 157 puan ya da %0,46, S&P 500 e-minis 23,75 puan ya da %0,54 ve Nasdaq 100 e-minis 92,25 puan ya da %0,62 düşüş gösterdi.

Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de Eylül ayının son işlem günlerine girerken bu yıl ilk kez çeyrek dönemlik düşüşler kaydetmeye hazırlanıyor.

Hisse senetlerini baskılayan gösterge niteliğindeki iki ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, Fed'in diğer büyük merkez bankaları tarafından da öngörülen şahin uzun vadeli faiz görünümünün ardından son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Equiti Capital'in baş makro ekonomisti Stuart Cole, "Faizlerin yakın zamanda düşmeyeceğine ve uzun bir süre kısıtlayıcı bölgede kalarak büyümeyi engelleyeceğine ve şirketlerin faaliyet göstermesi için daha zor bir ekonomik ortam yaratacağına dair artan bir umutsuzluk duygusu var" dedi.

CME'nin FedWatch aracına göre, yatırımcıların gösterge faizin Kasım ve Aralık aylarında değişmeyeceğine dair tahminler sırasıyla %80 ve %59'a yaklaştı. Bu arada, 25 baz puanlık bir faiz indirimi Mart ayı gibi erken bir tarihte fiyatlanıyor ve Haziran ve Temmuz aylarında %33'ün üzerine çıkıyor.

Hisse senetleri için riskler artıyor

Hisse senedi piyasası, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceği beklentisiyle baskı altında

Fed, bu yıl şimdiye kadar faiz oranlarını 75 baz puan artırdı ve gelecek aylarda daha fazla artışa hazırlanıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun kontrol altına alınmasının öncelik olduğunu ve bunun büyümeyi yavaşlatabileceğini kabul etti.

Powell, "Enflasyon çok yüksek ve bunun farkındayız. Enflasyonu düşürmek için harekete geçeceğiz." dedi.

Faizlerin yükselişi, büyümeyi ve kârları baskılayacak

Faizlerin yükselmesi, borçlanma maliyetlerini artıracak ve büyümeyi ve kârları baskılayacak.

Bu durum, özellikle büyüme şirketlerini etkileyecek, çünkü bu şirketler genellikle daha fazla borç kullanıyorlar ve daha düşük marjlara sahipler.

Yatırımcılar, Fed'in para politikasının ekonomi üzerindeki etkisini yakından izlecek

Yatırımcılar, Fed'in para politikasının ekonomi üzerindeki etkisini yakından izliyor olacak. Eğer Fed, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını çok fazla yükseltirirse, bu ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve resesyona neden olabilir.

İlgili Haberler