Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak

FED'in dünkü faiz kararının ardındıan New York borsasında vadeli işlemler ekside

A+A-

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in bu yıl bir artış daha dahil olmak üzere faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağının sinyalini vermesinin ardından vadeli işlemlerde geriledi. Endekslerin normal seansa da düşüşle başlaması bekleniyor

Dow Futures kontratı 170 puan ya da %0,5, S&P 500 Futures 30 puan ya da %0,7 ve Nasdaq 100 Futures 120 puan ya da %0,8 düşüş gösterdi.

FED'in faiz kararı sonrası Çarşamba günü Wall Street'te ana endeksler düşüşle kapanmıştı. Dow Jones Industrial Average 75 puanın biraz üzerinde ya da %0,2, S&P 500 %0,9 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise %1,5 gerilemişti

Fed şahin bir duruş sergiliyor

ABD Merkez Bankası Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttu, ancak yine de yıl sonundan önce 25 baz puanlık bir artış daha öngördü. 

Ayrıca ABD merkez bankası, Haziran ayındaki toplantıda önerilen 100 baz puanlık indirime kıyasla 2024 yılında faiz oranlarının sadece 50 baz puan düşeceğini gösteren üç aylık projeksiyonlarını güncelledi.

Goldman Sachs, Fed'in faiz indirim döngüsüne gelecek yılın dördüncü çeyreğinde başlamasını beklerken, daha önce ikinci çeyrekte bir indirim öngörüyordu.

Bugün yatırımcıların takip edeceği enflasyon verileri olmasa da, haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi açılış zilinden önce ve mevcut konut satışları seansın ilerleyen saatlerinde ilgi çekecek.

Avrupa'da farklı merkez bankası kararları

Avrupa'da İsveç Riksbank ve Norges Bank beklendiği gibi faiz oranlarını artırırken, İsviçre Merkez Bankası ana politika faizini değiştirmeyerek %1,75'te tuttu ve Haziran 2022'de faizleri negatif bölgeden çıkarmaya başlamasından bu yana art arda beş kez artırdığı faiz oranlarını sonlandırdı.

Fed duruşu ham petrolü vurdu

Petrol fiyatları, Fed'in ABD faiz oranlarındaki artışa ilişkin uyarısının ekonomik faaliyete daha fazla etki yapacağı ve ham petrol talebini azaltacağı endişelerini artırmasının ardından Perşembe günü keskin bir düşüş yaşadı.

Fed'in şahin tutumu da ABD dolarının Mart başından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yol açarak petrol gibi dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

ABD ham petrol vadeli kontratları %1 düşüşle varil başına 88,75$'dan işlem görürken, Brent kontratı %1 düşüşle 92,57$'a geriledi.

Ayrıca, altın vadeli işlemleri %1,1 düşüşle 1.945,20$/ons olurken EUR/USD paritesi %0,1 düşüşle 1,0655 seviyesinden işlem gördü.

İlgili Haberler