Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'taki ralliyi takip etmek artık daha riskli

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'taki ralliyi takip etmek artık daha riskli

En azından yılın ikinci yarısına çift haneli hisse senedi kazançlarıyla giren birçok yatırımcıdan gelen yorumlar bu yönde.

A+A-

Küresel hisse senetleri, 2023'te yaklaşık %13 yükseldikten sonra kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle ayrıştı ve dünyanın en iyi para yöneticilerinden bazılarının bundan sonra rallinin peşinden gitmenin riskli bir hareket olduğu yönündeki uyarılarına neden oldu. Artan kurumsal kâr uyarıları da bu mesajı güçlendiriyor.

Fidelity International'ın küresel baş yatırım yetkilisi Andrew McCaffery, "Şimdi gösterilen direnç, ileride kırılganlığın tohumlarını ekiyor. Tarihteki en iyi resesyon hala kapımızda değil. Ancak bu durgunluk, politikaların gecikmeli etkileri eninde sonunda ortaya çıktığında gelecekti," diyor.

Giderek şahinleşen merkez bankası söylemleri ve bir dizi kar uyarısı, ABD'deki bölgesel bankacılık krizini ve yapay zeka etrafındaki heyecanla desteklenen 5 trilyon dolarlık teknoloji sıçramasını içeren aksiyon dolu bir ilk yarının ardından, yumuşak bir ekonomik iniş iyimserliğini azaltıyor.

FedEx Corp'tan Siemens Energy AG'ye ve Avrupalı kimya firmalarına kadar pek çok şirket görünümlerini düşürdü ya da geri çekti ve bilanço açıklama dönemi iki hafta içinde başladığında daha fazla sıkıntı yaşanabilir. Analistler, bu yılın başlarında yaşanan şaşırtıcı bir esneklik döneminin ardından küresel çapta kâr tahminlerini düşürüyor.

Yükselen faiz oranları yılın geri kalanında da ana tema olmaya devam edecek gibi görünüyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin beklentiler 2024 yılına ertelenirken, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri faiz artırım döngüsünün yakın zamanda sona ermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Deutsche Bank AG'nin 400 piyasa profesyoneli ile yaptığı ankete katılanların neredeyse %99'u yüksek faiz oranlarının daha fazla küresel "kazaya" yol açacağını söylerken, çoğu bu hamlelerin finansal piyasalara yeni bir gerginlik getirmesini bekliyor.

Bu durum, özellikle yapay zeka destekli bir yükselişin ardından değerlemelerin abartılmış göründüğü, faiz oranlarına duyarlı teknoloji sektörü için sorun anlamına geliyor. Yatırımcılar ve stratejistler, bu yılki piyasa rallisinin bir avuç mega teknoloji hissesinde yoğunlaşmasının, grup için kötü haberlerin genel hisse senedi göstergeleri için düşüşleri şiddetlendirebileceği anlamına gelmesinden de endişe ediyor.

Yine de bu durum kötüleşen koşullar, hisse senetlerinin 2023 kazançlarını tamamen tersine çevireceği anlamına gelmiyor.

Tarihsel olarak, 1929'daki Büyük Buhran hariç, S&P 500 ilk yarıda %10 veya daha fazla değer kazandığı her yıl pozitif getiri elde etmiş. DWS'nin 21 milyar Euro'luk temettü fonunun portföy yöneticisi Thomas Schuessler, hisse senetlerine yatırım yapmaktan tamamen uzak durmak için iyi bir neden görmüyor ve şunu ekliyor "Ancak, ilk altı aydaki kazançları yılın ikinci yarısına yansıtabileceğimizi düşünmüyorum."

Yılın ikinci yarısında aşağı yönlü hareketleri şiddetlendirebilecek başka bir bir faktör daha var: düşük işlem hacmi.

ABD hisse senetleri Haziran ayında boğa bölgesine girerken, bu hareket zayıf piyasa katılımı ile gerçekleşti. S&P 500 Bileşik Ciro Endeksi, 2023 yılında her ay yıllık bazda hacimde düşüş olduğunu gösteriyor.

Mevsimsel yaz durgunluğuyla birlikte bu durum, yatırımcıların yükseliş pozisyonlarını gevşetmesi halinde bir piyasa düzeltmesini hızlandırabilir. Van Grunsteyn'de portföy yöneticisi olan Patrick Grewe, faizler yükseldikçe aşırı değerlenmiş hisse senetlerinde bir düzeltme bekliyor.

Grewe'a göre, "Yılın ikinci yarısında da kaya gibi sağlam bir muhafazakâr duruş sürdürülmeli. Özellikle de piyasayı yakalamaya çalışmak büyük riskler içeriyor."

İlgili Haberler