Philips hisseleri haftaya sert yükselişle başladı

Philips hisseleri haftaya sert yükselişle başladı

Philips hisseleri, geri çağırma provizyonu ve kâr artışı ile haftanın ilk işlem günü yüzde 13 prim yaptı

A+A-

Hollandalı sağlık teknolojisi şirketi Philips'in hisseleri, beklenenden daha iyi ilk çeyrek sonuçlarının açıklanmasının yanı sıra solunum cihazlarının geri çağrılmasıyla ilgili davalarla ilgili maliyetleri karşılamak için ayrılan 575 milyon avro (631 milyon dolar) haberinin ardından haftanın ilk işlem gününde %13 arttı.

Philips, Haziran 2021'de uyku apnesini tedavi etmek için kullanılan milyonlarca solunum cihazını, kullanılan köpüğün toksik hale gelebileceği endişesiyle geri çağırdı. Bu geri çağırmadan sonra, ABD'de cihazın kullanımı nedeniyle ekonomik kayıplar yaşadığını iddia eden hastalar tarafından açılan bir dizi toplu dava, Philips'in piyasa değerini yaklaşık %70 düşürdü.

Philips CEO'su Roy Jakobs, Philips'in bu çeyrekte ulaşmayı beklediği uzlaşma hükmü hakkında, "Bu davayı çözebildiğimiz için mutluyuz" dedi ve "Diğer vakalar için çözüm bulmak için çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde devam etti.

Ancak analistler, geri çağırmanın toplam maliyeti hakkında pek çok belirsizlik olduğu konusunda uyarıyor. Philips hâlâ ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile bir anlaşmaya varmalı ve aynı zamanda, bireysel hastalar tarafından açılan davalarla da karşı karşıya.

Philips, ilk çeyrekte ana karında neredeyse %50 artışla 359 milyon euroya ulaşarak benzer satışlarda bir önceki yıla göre %6 artış kaydetti. Şirket tarafından yapılan bir çalışmaya göre, faiz, vergi ve amortisman öncesi düzeltilmiş kazançların (EBTA) ortalama olarak %2'den az satış büyümesi durumunda %15 düşeceği tahmin ediliyordu.

ING analistleri ise bir notta, "Daha önemli tıbbi dava riski ve rıza kararnamesi etkisi devam ediyor. Genel olarak, bunun olumlu bir güncelleme olduğuna inanıyoruz, ancak aynı zamanda dava etkisinin ve pazar belirsizliğinin de ortadan kalkmadığının altını çiziyor," demişlerdi.

Temettü nedir, neden önemlidir

Temettü nedir, neden önemlidir

Hisse senedi yatırımcıları için temettü neden önemlidir

Boğa Piyasası Nedir, Ayı Piyasası Nedir, İsimleri Nereden Gelir

Boğa Piyasası Nedir, Ayı Piyasası Nedir, İsimleri Nereden Gelir

Piyasalarda sık sık ifade edilen "boğa piyasası ve ayı piyasası"nın anlamı nedir? Bu piyasalara neden bu isimler verilmiştir?..

İlgili Haberler