Dünya borsaları enflasyon verileriyle coştu

Dünya borsaları enflasyon verileriyle coştu

ABD enflasyonu küresel hisse senetlerini 2023'ün en yüksek seviyesine çıkardı, dolar düştü.

A+A-

Küresel borsalar, yavaşlayan ABD enflasyonunun Federal Rezerv'i bu aydan sonra faiz artırımlarında duraklama düğmesine basmaya ikna edeceği umuduyla yeni zirvelere ulaştı.

ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri Wall Street'te açılış zili çalmadan önce yükselirken, ana endeksler tüketici fiyatlarının Haziran ayında ılımlı bir şekilde artarak iki yıldan uzun bir sürenin en küçük yıllık artışını kaydettiğini gösteren son verilerin ardından Çarşamba günkü keskin kazançlarını artırmaya hazırlanıyor.

Fed'in parasal sıkılaştırma kampanyasını yakında sona erdirebileceğine dair tahminler, doları Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyesine indirdi ve iki yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisini yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesine çekti.

Faiz oranı vadeli işlemleri, piyasaların Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu ay içinde bir faiz artırımını daha tamamen fiyatladığını, ancak daha fazla artış beklentilerinin azaldığını gösterdi.

Dolardaki düşüş altın fiyatlarının son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olurken, petrol fiyatları varil başına 80 doların üzerinde seyretti.

Yatırımcılar, hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olan dezenflasyonist anlatıyı destekleyecek daha fazla kanıt için bugün açıklanacak ABD üretici fiyatları ve işsizlik başvurularını inceleyecek.

MSCI Tüm Ülkeler hisse senedi endeksi %0,5 artışla 691 puana yükseldi ve yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks 2023'te şu ana kadar %13,5 yükseldi, ancak 2022'deki %20'ye yakın kaybın tamamını silmiş değil.

Asya'da hisse senetleri ve tahviller ABD enflasyon haberlerine tepki olarak yükselirken, Avrupa'da STOXX endeksi Çarşamba günkü kazançlarına %0,7 ekleyerek yıl içindeki yükselişini %8'e çıkardı.

Petrol fiyatları yumuşak ABD doları ile iki ayın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 80,27$'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri hafif artışla 75,80$'da seyretti.

Altın fiyatları %0,1 artışla ons başına 1.959 dolar oldu.

İlgili Haberler