Dünya nükleer savaşa koşuyor: Ukrayna her an Rusya'ya saldırabilir!

Dünya nükleer savaşa koşuyor: Ukrayna her an Rusya'ya saldırabilir!

NATO ve Avrupa'nın silahla donattığı işgal altındaki Ukrayna karşı saldırı için hazırlıklarının bittiğini açıkladı

A+A-

Ukrayna, bahar aylarında Rusya'ya karşı gerçekleştireceği karşı saldırı için hazırlıklarını neredeyse tamamladığını açıkladı. Saldırının başlamasıyla, muhtemelen güneyde, savaşın seyrinde kritik bir döneme girilecek. Ancak Ruslar'ın da son altı ayda güçlendirdiği savunma hattı ile büyük bir meydan okuma göstermesi bekleniyor.

CNN ve diğer haber kuruluşları tarafından incelenen uydu görüntülerine göre, Rusya'nın güney Ukrayna'da inşa ettiği savunma hattı, tank hendekleri, engeller, mayın tarlaları ve siperlerden oluşuyor. Bu savunma hattı, Ukrayna güçlerinin önümüzdeki haftalarda karşı saldırıya yoğunlaştıracağı güney cephesi boyunca yüzlerce mil uzanıyor.

ee.webp

Ukraynalılar zor olan bu engelleri hızla aşarak veya atlayarak, Rus komuta ve kontrolünün çözülmesine neden olacak bir ivme yaratmak olacak.

Maxar Technologies tarafından CNN ile paylaşılan uydu görüntüleri, Zaporizhzhia bölgesindeki Polohy kasabası doğusunda geniş siperler olduğunu gösteriyor. Reuters'ın görüntü analizi de, geniş bir alanda binlerce savunma pozisyonu bulunduğunu ortaya koymuştu. Reuters analizine göre, “Rus pozisyonları, güneydoğu Zaporizhzhia bölgesindeki cephe hatlarına, doğuya ve Kırım Yarımadası'nı Ukrayna'nın geri kalanına bağlayan dar şeride yakın.”

Kırım'ın Rusya tarafından atanan başkanı Sergey Aksyonov, bu ay başlarında "silahlı kuvvetlerimiz modern ve derinlemesine bir savunma inşa etti" demişti.  Savunma hatları, Rus güçlerinin geçen Kasım ayında Kherson bölgesinin bir kısmından çekilmesinin ardından ortaya çıkmaya başladı ve esasen güney Ukrayna'nın büyük ölçüde kırsal bölgelerine uzanan yeni bir savunma hattı oluşturdu.

ii-001.jpg

Ukraynalı yetkililer, Mariupol ve Berdyansk gibi işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanların, bölgeden uzun Rus konvoylarının geçtiğini ve düzinelerce binanın askeri konaklama olarak kullanıldığını aktardığını söylüyor.

Uydu görüntüleri, Şubat ayında topçu ve tanklarla dolu olan ve Mart sonunda büyük ölçüde boşaltılan Kuzey Kırım'daki büyük bir Rus üssünün,  geçen hafta neredeyse tamamen tahliye edildiğini gösteriyor. Ekipmanın nereye gittiği belirsiz olsa da, büyük olasılıkla Rus savunma hatlarını güçlendirmek için kuzeye gönderildiği sanılıyor.

Rusya tarafından atanan Zaporizhzhia bölge yetkilileri, bölgede zaten büyük bir Ukrayna güçlerinin birikimi olduğunu iddia ediyor. Zaporizhzhia'daki “Biz Rusya ile Birlikteyiz” başkanı Vladimir Rogov, Perşembe günü ön saflara bu haftanın sonuna kadar yeni Ukraynalı tugayların geleceğini söyledi.

Rogov, "Bu tugaylar, bölgedeki mevcut 12.000 savaşçıya katılıyor," dedi Rogov. İddiası doğrulanamadı. Ukraynalı yetkililer ise birliklerin hareketlerini açıklamıyor.

NATO silahları ile donatıldı

NATO yetkilileri, Ukrayna'ya taahhüt edilen savaş araçlarının %98'inin artık ülkede olduğunu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un Cuma günü karşı saldırı için hazırlıkların neredeyse tamamlandığını söyledi. Mart ayında açıklanan ABD yardım paketi, ilerleyen birliklere eşlik edecek zırhlı araçtan fırlatılan köprüleri ve yıkım mühimmatını içeriyordu.

Bölgeyi iyi bilen Ukraynalılar, nerede, ne zaman ve nasıl bir kuvvet ile hareket edeceklerine karar verme avantajına sahipr. Zaporizhzhia'daki Rus yetkili Rogov, Ukraynalıların Rus savunmasını şaşırtmak için nehrin Dnipro kıyısında Zaporizhzhia ve Kherson'da küçük keşif gruplarını kullanarak birkaç düşük yoğunluklu saldırı başlatmasını beklediğini söylüyor.

Rus karşı saldırısı mümkün mü?

Rusların, Ukrayna saldırılarına karşı etkili bir karşı saldırı yapma yetenekleri şüpheli. Batılı analistler, Rusya'nın VDV paraşütçüleri gibi seçkin güçlerin savaşın başlarında ağır kayıplar yaşadığına ve henüz bu kayıplardan kurtulamadığına inanmakta.

Eski Avustralya generali ve Ukrayna'da yakın zamanda bulunan Mick Ryan, askeri strateji bülteni Futura Doctrina'daki yazısında "Rusların taktik adaptasyonlarına rağmen, 2023 saldırıları sırasında operasyonel bir başarı ve sömürü elde ettiklerini görmüyoruz" diyor.

Ancak Ruslar, havadaki belirgin avantajlarını koruyor ve bu, Ukrayna'nın ilerlemesini yavaşlatma açısından oldukça kritik bir öneme sahip. Ryan, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna hava savunmalarından kaçınmak için 'stand-off' silahlarını kullanmaya başladığını, örneğin Bakhmut civarında kullanılan 1,5 tonluk güdümlü bombalarının bu tür silahlar olduğunu belirtiyor. "Bu sadece fırlatma uçağının hayatta kalma şansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda onları durdurmak da çok zor olur" diyor Ryan.

Ukraynalıların daha fazla yaratıcılık ve motivasyona sahip olmasına ve Rusların istiladan bu yana şaşırtıcı kayıplarına rağmen, Moskova yine de bu savaşta çok daha üstün kaynaklara sahip. Örneğin, Ukraynalılar, Rus hatlarını aşıp Melitopol ve Berdyansk'a ulaşmayı başarsalar bile, Batılı yetkililer arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki hedeflerini değiştireceğine dair az beklenti bulunuyor.

 

İlgili Haberler