E-ticaret hacminde üçüncü çeyrekte büyük artış

E-ticaret hacminde üçüncü çeyrekte büyük artış

Elektronik ticarette okul sezonunun açılması, ofis harcamaları ve sosyal faaliyetlere yönelik harcamalarla geçen senenin eylül ayına göre yüzde 243 ciro yükselişi kaydedildi.

A+A-

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği’nden (EDER) yapılan açıklamaya göre, e-ticarette eylül ayı ile birlikte geride kalan üçüncü çeyrek, işlem adetlerinin arttığı, cironun da kendini katladığı bir dönem oldu.

EDER Sözcüsü ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoğlu, e-ticarette bu yılın üçüncü çeyreğinde 2021’in aynı dönemine göre işlem adetlerinin yüzde 41 arttığını belirterek “Tutar olarak da geçen sene eylül ile bu sene arasında yüzde 243 artış var” ifadesini kullandı.

Eminoğlu, üçüncü çeyrek verileri sektörel olarak incelendiğinde kırtasiye ve ofis harcamalarında işlem adedinin ikinci çeyreğe göre yüzde 35,1 arttığını belirterek, şunları kaydetti: “Verilere bakarak okul sezonunun etkisinin yanında daha da önemlisi artık ofise dönüşlerin de başladığını görebiliyoruz. Firmalar tamamen uzaktan değil, haftanın belli günleri uzaktan çalışarak hem ofislerden hem de evlerden faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bunun yanında özellikle yardımcı eğitim setleri ve robotik programlamaya yönelik ürün satışlarında gözlenen artış da öğrencilerin eğitim ve tercihlerinin teknoloji odaklı bir eğilim gösterdiğini bize gösteriyor”

Eminoğlu, “Sosyal faaliyetlere yönelik satışların da eylül ayı ile birlikte yükselişi, insanların yazlıklardan şehre geldiğini ve sosyal faaliyetlerin pandemi dönemine göre arttığını gösteriyor” ifadelerini kullanarak, “Giyimde de işlem adedinin geçen senenin üçüncü çeyreği ile kıyaslandığında yüzde 34,1 arttığını görebiliyoruz” dedi.

İşlem olarak okul ayakkabısı ve kıyafetleri satışında da ciddi artışın göze çarptığını ifade eden Eminoğlu, “Ayrıca, yetişkin ayakkabısı satışı da senenin en yüksek adetlerine çıkmış durumda. Bu da eylül ayı ile birlikte hem indirimlerin yüksek olması hem de ofise dönüşlerin başladığını gösteriyor” dedi.

Market alışverişlerinde ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,3’lük adet bazlı bir azalma olsa da sepet tutarlarında yüzde 8,7 oranında bir artışın görüldüğüne işaret eden Eminoğlu, “Bu veri de bize bu dönemde kampanya ve indirimler ile birlikte insanların daha çok toplu ürün aldığını gösteriyor. Sepet içeriklerine baktığımızda ise hijyen ürünlerinin yine artışa geçtiğini görebiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Eminoğlu, aktar ürünlerinde gözlenen satış artışının da çok dikkat çekici olduğunu belirterek, “Bu da mevsimlerin değişmesi ile birlikte bitkisel çayların ve karışımların tercih olarak arttığını gösteriyor. Genel olarak sepetlerde, saç boyalarından ayakkabıya özellikle eylül ayında görülen artışlar, güçlü bir ofis dönüşü olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler