ECB bankacılık krizi ve yüksek enflasyonun arasında kaldı

ECB bankacılık krizi ve yüksek enflasyonun arasında kaldı

Avurpa Merkez Bankası bir yandan yüksek enflasyondan dolayı faiz artırımına devam etmeyi düşünürken, bankacılık krizinin patlak vermesi ise kurumu tereddüte düşürüyor.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları, geçtiğimiz ay yaşanan bankacılık kargaşası ışığında faiz artırımlarının yolunu yeniden gözden geçiriyor, ancak çekirdek enflasyonu dizginleme konusundaki kararlılıklarını sürdürüyorlar.

Mart ayı başında ABD merkezli Silicon Valley Bank'ın çöküşüyle harekete geçen bulaşma korkusu, ABD'deki diğer bazı bölgesel kreditörlerin çöküşüne yol açmış ve Credit Suisse'in Avrupa'daki diğer İsviçreli dev UBS tarafından acil olarak kurtarılmasıyla sonuçlanmıştı.

O dönemde yaşanan panik, yatırımcıların ve mevduat sahiplerinin küresel bankacılık sektöründen kaçmasına yol açmış olsa da, banka iflaslarının sistemik bir sorundan ziyade iş modellerindeki kendine özgü kırılganlıkların bir sonucu olduğu yönündeki görüş birliği sayesinde piyasa sakinleşmişti.

ECB, bankacılık kargaşasının zirvede olduğu Mart ayı ortasında, merkez bankasının duraklaması yönündeki bazı çağrılara rağmen faiz oranlarını 50 baz puan artırdı.

Ancak bu hafta birçok Yönetim Konseyi üyesi, enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarının artmaya devam etmesinin ekonomiyi olumsuz etkileme riskine dikkat çekti.

Euro bölgesinde manşet enflasyon, büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki düşüşün bir sonucu olarak Mart ayında önemli ölçüde düşerek yıllık %6.9'a geriledi. Ancak değişken enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %5.7'ye yükseldi.

Geçtiğimiz ay yaşanan olaylar, Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann gibi bazı AMB politika yapıcılarının yeniden düşünmesine neden oldu.

Daha önce ECB Yönetim Konseyi'nin Mayıs ayındaki bir sonraki toplantısında 50 baz puanlık bir artışla başlayarak dört faiz artışını daha değerlendirmesi gerekebileceğini öne sürmüştü.

Ancak Perşembe günü CNBC'ye yaptığı açıklamada, iki ay önceki bu yorumlardan bu yana "işlerin değiştiğini" ve merkez bankasının bir sonraki toplantıdan sonra durumu daha yakından değerlendirmesi gerekeceğini söyledi.

Holzmann Washington'da düzenlenen IMF Bahar Toplantıları'nda CNBC'den Joumanna Bercetche'ye verdiği demeçte, "ABD'deki banka krizi ve İsviçre'de yaşadıklarımız kesinlikle görünümde değişikliklere yol açtı ve görünüm değişirse, görüşlerimizi değiştirmek zorundayız" dedi.

Holzmann, çekirdek enflasyonun sürekliliğinin hala dikkate alınması gerektiğini, ancak finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaşması ve hane halkı ve işletmeler için krediye erişimin azalmasıyla birlikte bunun önemli olan "tek kısım olmadığını" da sözlerine ekledi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan aynı zamanda mali piyasalardaki durumdur. Mali piyasalardaki durum sertleşirse, hane halkı ve işletmelerin kredi alması zorlaşırsa, bunun dikkate alınması gerekir. Faizlerin ne kadar artması gerektiği büyük ölçüde şu andaki ortamın bize ne söyleyeceğine bağlıdır."

Bu temkinli konuşma, Yönetim Konseyi üyesi Ignazio Visco tarafından da yinelendi.

İtalya Merkez Bankası Başkanı, bankaların çoğunlukla iyi sermayelendirildiği ve bol likiditeye sahip olduğu Euro bölgesinde henüz hissedilmese de finansal türbülansın ekonomik görünüme aşağı yönlü risk katan birkaç faktörden biri olduğunu söyledi.

Visco, "İtalyan bankacılık sektörü iyi gidiyor, Avrupa bankacılık sektörü iyi gidiyor, gördüğümüz türbülans açısından - bu çoğunlukla etkilenen belirli bankaların iş modelleriyle ilgili" dedi ve ekledi:

"Bu kendine özgü bir durum ama başka nedenlerden dolayı da bulaşmalar olabilir. Sosyal medya şu anda anlamamızın çok zor olduğu şekillerde işliyor."

İlgili Haberler