Elektrikli araç balonu patladı

Elektrikli araç balonu patladı

Elektrikli araç şirketlerinin piyasa değeri son birkaç yılda yaklaşık 1,4 trilyon dolar düştü.

A+A-

Elektrikli araç sektöründe büyüme hızının yavaşlamasıyla birlikte, yatırımcılar ve otomobil şirketleri elektrikli araçlar için bir sonraki adımın ne olacağını anlamaya çalışıyorlar. Elektrikli araçların piyasa değerleri büyük ölçüde düştü.

Dünyanın en büyük elektrikli araç  üreticileri Tesla (TSLA) BYD  ve Li Auto'nun toplam piyasa değeri  1,4 trilyon dolar civarındaydı. Bugün bu miktar yaklaşık 900 milyar dolara düşmüş durumda. Gelecek ile ilgili kaygılar ise artıyor. Analistler 'Elektrikli araç balonu patladı' yorumları yapıyor.

Yatırımcılar ve otomobil şirketleri, yüksek faiz oranlarından elektrikli araç teknolojisine ve Amerikalıların elektriğe geçme istekliliğine kadar her şeyden sorumlu tutulan büyüme hızındaki yavaşlamanın ardından elektrikli araçlar için bir sonraki adımın ne olacağını anlamaya çalışıyorlar. Ancak sebepler ne olursa olsun, kesin olan bir şey var: elektrikli araç balonu patladı.

Rakamlar ne diyor?

Nikola, Fisker ve Rivian Automotive, Lucid, NIO ,  XPeng, Polestar Automotive, Canoo ve Lordstown Motors toplam en yüksek piyasa değeri  bir zamanlar yaklaşık 470 milyar dolardı. Bu şirketler  gösterge faiz oranlarının yaklaşık yüzde sıfır ile %2 arasında değiştiği 2019-2021 yılları arasında en yüksek piyasa değerine ulaştı. Ancak bugün yzüde 87'lik düşüle yaklaşık 59 milyar dolarlık piyasa değerine sahipler. Yatırımcıların bu şirketlere olan ilgisi de azaldı.

Üç kârlı elektrikli araç üreticisi olan Tesla , BYD ve Li Auto'nun toplam piyasa değeri 1,4 trilyon dolara kadar çıkmıştı. Ancak bugün bu rakam yaklaşık 900 milyar dolara düşmüş durumda. Bununla birlikte Tesla her iki rakamın da çoğunluğunu oluştururken, sermayesi de 770 milyar dolara düştü.

Geleneksel otomobil üreticileri

General Motors, Ford Motor, Stellantis ve Volkswagen, batarya tesisleri ve yeni modeller için milyarlarca dolar harcayacaklarını duyurarak elektrikli araç trendine girdiler. Ancak bu şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 425 milyar dolardan 220 milyar dolara düşerek neredeyse %50 azaldı.

Toplamda, yatırımcıların elektrikli araç değerlemelerini yeniden değerlendirmesiyle son birkaç yılda yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık piyasa değeri silindi.

Yeniden değerlendiriyorlar çünkü büyüme yavaşlıyor gibi görünüyor. General Motors ve Ford, elektrikli araçlara yönelik bazı harcamaları erteledi ve satış hedeflerini öne çekti.

Hibrit araç pazarı ise gelişiyor.

Ekim ayına kadar, hibrit lideri Toyota Motor araçlarındaki hibrit satışları yıldan yıla yaklaşık %28 arttı ve hibrit satışları, Japon şirketin 2023'te şu ana kadarki tüm satış büyümesini oluşturdu. Bu büyüme hisse senetlerini de yukarı itti. Hisseler son 12 ayda %35'ten fazla değer kazandı.

Talep sürüyor

Üçüncü çeyreğin sonuna kadar, tüm bataryalı elektrikli araçların veya BEV'lerin satışları hem ABD'de hem de Avrupa'da yıldan yıla yaklaşık %50 arttı. BEV'lerin tüm yeni otomobil satışlarının yaklaşık %25'ini oluşturduğu Çin'de ise büyüme %20'ye yaklaştı.

GM CFO'su Paul Jacobson geçen hafta Barron's'a verdiği bir röportajda. "Bahsettiğimiz şey talep artışında bir yavaşlama olduğu. Bu bir yavaşlama değil. Artış hızında bir yavaşlama var. Şarj altyapısı geliştikçe, yeni modeller tanıtıldıkça ve Amerikalı otomobil alıcıları teknolojiye alıştıkça ABD'de elektrikli araç talebinin artmaya devam edeceğine inanıyorum'' dedi.

 

 

İlgili Haberler