Elektrikli araçlar çoğalıyor lastik üreticilerini yeni bir kabus bekliyor

Elektrikli araçlar çoğalıyor lastik üreticilerini yeni bir kabus bekliyor

Elektrikli araçların giderek artması ve beraberinde çevreci yapısının öne çıkarılması lastik üreticilerini kara kara düşündürüyor.

A+A-

Düzenleyiciler, elektrikli araçların (EV) yükselişiyle birlikte artacak olan ve bu araçların çevreci kimliklerini zayıflatmakla tehdit eden lastik kirliliğini mercek altına aldıkça, lastik üreticileri neredeyse kelimenin tam anlamıyla tekerleği yeniden icat etme baskısı altında.

Lastikler yolla temas ettiğinde, küçük parçacıklar aşınır ve yayılır. Elektrikli araçların bataryalarına bağlı ekstra ağırlıkları, her yıl küresel olarak üretilen tahmini 2 milyar lastikten kaynaklanan bu az tartışılan kirlilik biçiminin daha büyük bir sorun haline geldiği anlamına geliyor.

Goodyear, Bridgestone, Michelin ve Continental gibi büyük üreticiler de daha ucuz Çinli rakiplerinin rekabetini savuşturmaya çalışıyor.

Özellikle elektrikli araçlar için daha dayanıklı lastikler geliştiren ve kullanım ömrünün sonunda geri dönüştürmek üzere geri aldığı lastikleri kiralayan İngiltere merkezli startup Enso'nun CEO'su Gunnlaugur "G" Erlendsson, "Bu tam anlamıyla mükemmel bir fırtına değil," dedi ve ekledi: "Ama çok yakın."

Lastik üreticileri emisyon kurallarının önüne geçmek ve alternatifler bulmak için yarışıyor.

Ortaya çıkan araştırmalar, ortalama 200 bileşen ve kimyasal madde içeren ve genellikle ham petrolden elde edilen lastiklerin toksisitesini göstermektedir.

Eleştirmenler lastiklerin çok sayıda toksik ve kanserojen kimyasal içerdiğini söylerken, şu ana kadar sadece bir tanesi üzerinde fikir birliği sağlanmıştır: 6PPD, tüm lastiklerde bulunan ve çatlamayı azaltan bir antioksidan ve antiozonant.

Bu yıl Kaliforniya'nın lastik üreticilerinden, bazı balıklar için ölümcül olan ve Güney Çin'de insan idrarında bulunan bozulmuş bir formu olan 6PPD'ye alternatif aradıklarını göstermelerini talep eden ilk otorite olması bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin yaklaşan Euro 7 emisyon düzenlemeleri ilk kez lastikler için standartlar belirleyecek.

Bu zorluklara ek olarak, üreticilerin Michelin ve Goodyear'ın lastiklerin %50'ye kadar daha hızlı aşınabileceğini bildirdiği ağır elektrikli araçlar için daha az emisyon yapan lastikler geliştirmeleri gerekecek.

"Elektrikli otomobillerin istenmeyen sonucu, daha iyi lastiklere sahip olmadığımız sürece daha fazla lastik kirliliğine sahip olmamızdır" diyen Enso'dan Erlendsson'un lastikleri, testlerde büyük üreticilerin premium EV lastiklerinden %35 daha az emisyon yaymak.

Bunun nedeninin, daha kaliteli ve daha pahalı malzemelere dayanmalarının onları daha dayanıklı hale getirmesi olduğunu söylüyor.

Bridgestone ve Goodyear, sektörün emisyon zorluklarını tartışmayı reddetti.

Ancak Michelin, Continental ve Pirelli Reuters'a yaptıkları açıklamada 6PPD'ye alternatif arayışında olduklarını belirtirken, Michelin ve Continental çözüm bulmak için sektörün birlikte hareket etmesinin gerekli olabileceğini ifade etti.

Euro 7 düzenlemeleriyle ilgili bir soru üzerine Michelin, genellikle daha ucuz olan yüksek emisyonlu lastiklerin piyasadan çekilmesi için dünya çapında standartlar getirilmesini istediğini söyledi. Continental, tüketiciler için şeffaf etiketleme ile küresel bir aşınma standardını savunuyor.

İngiltere merkezli test uzmanı Emissions Analytics'in CEO'su Nick Molden, şirketin test ettiği lastikler listesinin "kirli ucunun" Avrupa pazarında yaygın olan "ucuz Çin ithalatları" olduğunu söyledi.

Molden'in listesindeki en kötü performans gösteren lastik markaları arasında yer alan Rockblade, Mazzini ve Ovation'ın Çinli üreticileri yorum taleplerine yanıt vermedi.

Emissions Analytics tarafından Reuters'e sağlanan veriler, şimdiye kadar geliştirilen yeni lastiklerin sorunu çözme olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.

Molden, örneğin karahindiba kullanılarak üretilen Continental bisiklet lastikleri üzerinde yapılan testlerin, otomobillerin yola tutunmasına yardımcı olan kanserojen aromatiklerde %24,5'lik bir düşüş sağladığını, ancak yaydıkları partiküllerdeki kimyasalların genel olarak benzer şekilde toksik olduğunu söyledi.

Continental, karahindiba lastiklerinin doğal kauçuğun sürdürülebilir bir formunu bulmak için geliştirildiğini ve 6PPD'yi ele almanın ayrı bir odak noktası olduğunu söyledi.

Continental'in malzeme aşınması başkanı Thomas Kramer, "Bununla ilgilenmek ve 6PPD'ye bir çözüm bulmak bizim sorumluluğumuz" dedi.

Kore Savaşı sırasında geliştirilen araştırma, 6PPD'nin oksijen veya ozonla reaksiyona girdiğinde 6PPD-quinone oluşturduğunu ve bunun da ABD'nin Batı Kıyısı açıklarında Coho somonlarının toplu ölümlerinden sorumlu tutulduğunu gösteriyor.

Kaliforniyalı düzenleyiciler, 6PPD'nin insan sağlığı üzerindeki etkisinin belirsiz olduğunu, ancak lastik üreticilerinin daha güvenli alternatifleri analiz etmelerini gerektirebilecek belgeleri tamamlamakta olduklarını söylüyor.

Lastik endüstrisi, 6PPD'nin yerini alacak bir kimyasal bulmanın zor olduğunu, çünkü yeni bir kimyasalın diğer özellikleri etkilemeden lastiklerin bozulmasını ve çatlamasını önlemesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Lastik ve Kauçuk İmalatı Birliği Genel Sekreteri Adam McCarthy, "Lastikler güvenlik, gürültü, kullanım ve aşınma arasında bir uzlaşmadır" dedi.

Enso'nun CEO'su Erlendsson, sektörün zorlanması halinde beş yıl içinde piyasada bir çözüme sahip olabileceğini, ancak bunun bir bedeli olduğunu söyledi.

Odak noktasını egzoz borusu emisyonlarından kaydıran AB ve BM düzenleyicileri, fren ve lastiklerden kaynaklanan emisyonları azaltmaya yönelik Euro 7 düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. AB kanun yapıcıları bu düzenlemeler üzerinde gelecek yıl içinde anlaşmaya varılabileceğini söylüyor.

Avrupa Komisyonu için hazırlanan verilere göre, lastiklerden kaynaklanan partiküllerin 2050 yılına kadar sucul yaşam için potansiyel olarak zararlı mikroplastiklerin en büyük kaynağı olması bekleniyor.

Teknik ve bilimsel iletişim direktörü Cyrille Roget, Michelin'in küresel olarak lastiklerin yılda yaklaşık 3 milyon ton partikül yaydığını ve yol yüzeylerinden 3 milyon ton partikül daha yarattığını tahmin ettiğini söyledi.

Roget, Michelin'in testlerinin, lastikleriyle yılda 200.000 kilometre (124.274 mil) yol kat etmeniz halinde, piyasa ortalaması olan 3,6 kg'a kıyasla yaklaşık 1,5 kg (3,3 lb) partikül yayacağınızı gösterdiğini söyledi.

Michelin'in şimdiye kadar test ettiği en kötü performans gösteren rakip lastikler yılda yaklaşık 8 kg salınım yapıyor.

Roget, Euro 7'nin en yüksek emisyona sahip lastiklerin satışını durdurmak için kullanılması halinde, "piyasadan çok sayıda parçacığı zaten kaldırmış olursunuz" dedi ve ekledi: "Bu ilk adım ve daha hızlı bir şekilde yapılabileceğine inandığımız bir şey."

Roget, Michelin ve Continental'in halihazırda lastiklerini daha dayanıklı hale getirmeye odaklandıklarını ve Michelin'in 2015-2020 yılları arasında lastik emisyonlarını %5 azalttığını söyledi.

Ancak Emissions Analytics'ten Molden, elektrikli araçlara geçişin lastik üreticilerinin daha dayanıklı lastikler geliştirmek zorunda kalacağı anlamına geldiğini ve doğal kauçuk olmadan bu lastikleri tüm sektörü destekleyecek kadar sürdürülebilir bir şekilde geliştirmenin zor olacağını söyledi.

Mümkün olduğunca sürdürülebilir olma çabalarının bir parçası olarak Enso, Norveçli Wastefront şirketi ile bir geri dönüşüm anlaşması yaptı.

Enso'dan Erlendsson, "Elektrikli araçların ortaya çıkışı, lastikleri iyileştirmek için bu değişikliği yapmanın tam zamanıdır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiçbir zaman sıfır lastik kirliliğine sahip olamayacağız, ancak bunu azaltabiliriz."

İlgili Haberler