Emekli ve çalışanlar ne kadar zam alacak

Emekli ve çalışanlar ne kadar zam alacak

Milyonlarca memurun beklediği Haziran ayı enflasyonu açıklandı ve maaşlara yansıyacak zam belli oldu.

A+A-

Açıklanan haziran ayı enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi için 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti.

Memurlar ve memur emeklileri  temmuz ayında maaşlarına yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5.45 enflasyon farkı alacak. 

Yaklaşık 8.5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek. İşçi emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 8.45 olacak.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2021 yılı temmuz ayı konut kira zam oranları belli oldu. Söz konusu veriler doğrultusunda mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 14,55 oranında zam yapabilecek.

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Kira artışları da belli oldu

Türkiye genelinde enflasyon, haziran ayında yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 17,53'e yükseldi.

Kira artışında belirleyici olan 12 aylık ortalamalara göre TÜFE yüzde 14,55 artış kaydetti. Böylece temmuz ayında kira zammı oranı yüzde 14,55 olacak.