Enflasyon Güney Kore'de 24, İran'da 27 yılın zirvesinde

Enflasyon Güney Kore'de 24, İran'da 27 yılın zirvesinde

Güney Kore'de enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesine geldi. İran'da ise son 27 yılın en yüksek en yüksek enflasyon seviyesi görüldü.

A+A-

Güney Kore'de enflasyon son 24 yılın en yüksek seviyesine geldi. Güney Kore İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 artış gösterdi. Piyasalarda beklenti bir önceki ay yüzde 6,0 olan enflasyonun yüzde 6,4'e çıkacağı yönündeydi. Böylece fiyat artış oranı 1998 yılı Kasım ayındaki yüzde 6,0 artışın ardından en yüksek seviyeye ulaşıldı. Tüketici fiyatları aylık bazda ise piyasa tahminlerine paralel yüzde 0,5 artış gösterdi.

Güney Kore Merkez Bankası (BoK), enflasyonla mücadele için Mayıs ayında 25 baz puanla başladığı faiz artışına Temmuz ayında 50 baz puan artışla devam etmişti. Bugün açıklanan rakamların ardından analistler faiz artışının yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyorlar. Ülkede çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,9 artış gösterdi.

İran'da enflasyon son 27 yılın en yüksek seviyesinde

İran İstatistik Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,0 arttı. Bir önceki ay yıllık artış oranı yüzde 52,5 seviyesinde bulunuyordu. Böylece enflasyon 1995 yılı Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. Enflasyondaki yükselişte gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yüzde 87,0 artış etkili oldu. Tüketici fiyatlarında aylık artış yüzde 4,6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ay artış yüzde 12,2 ile bugüne kadar görülen en yüksek aylık artış olarak kaydedilmişti.