Enflasyon Mart'ta beklentilerin altında kaldı

Enflasyon Mart'ta beklentilerin altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı.

A+A-

Türkiye'de aylık enflasyon serisi Mart ayında da devam ederek 51. aya yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre Mart ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,29 arttı.

Yıllık olarak ise enflasyon yüzde 50,51 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergede yıllık artış ise yüzde 47,36 oldu.

Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde bir önceki aya göre yüzde 0,44 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış ise Mart'ta yüzde 62,45 oldu.

Aylık en yüksek artış eğitimde

Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren grup yüzde 6,30 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 3,85 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,84 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. 

Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,92 düştüğü izlendi. 

Beklenti aylıkta yüzde 2,75 seviyesindeydi

Enflasyonda yıllık seyir baz etkisiyle de bir süredir gerileme eğilimindeydi. Ekim ayında yüzde 85,51 ile zirveyi gören enflasyonda o dönemden sonra düşüş ivmesi yakalanmıştı.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil’e göre düşüş büyük ölçüde gıda ve benzin fiyatlarının yarattığı baz etkisinden kaynaklı gerçekleşiyor. Hem aylık manşet hem de yıllık çekirdek enflasyonda artışın yüksek kalması düşüş trendinin kalıcılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Enflasyon açısından belli derecelerde öncü gösterge olarak öne çıkan Türk-İş ve İTO endekslerinde de Mart ayında aylık bazda yükseliş görüldü.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hesapladığı İstanbul enflasyonu göstergesi Ücretliler Geçinme Endeksi Mart'ta bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde 73,02 artış kaydetti. Perakende fiyatlarda yıllık artış Şubat ayında yüzde 78,62 oranında gerçekleşmişti. İstanbul’da Şubat ayında yüzde 3,83 olan aylık perakende fiyat artışı Mart'ta yüzde 2,95 oldu.

Türk-İş verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,76 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim yüzde 17,96 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu.

İlgili Haberler