Eski Apple çalışanına dolandırıcılıktan 3 yıl hapis ve 30 milyon dolar para cezası

Eski Apple çalışanına dolandırıcılıktan 3 yıl hapis ve 30 milyon dolar para cezası

Eski Apple çalışanı, şirketi ve IRS'yi dolandırma planından dolayı 3 yıl hapis ve 30 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

A+A-

Eski bir Apple çalışanı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı ve kendisi ile birlikte iki kişinin daha şirketi 17 milyon doların üzerinde dolandırdığı gerekçesiyle 30 milyon doların üzerinde mali cezaya çarptırıldı.

55 yaşındaki Dhirenda Prasad, geçtiğimiz Mart ayında dolandırıcılıkla ilgili çeşitli suçlarla itham edilmiş ve Kasım ayında dolandırıcılık yapmak ve ABD'yi dolandırmak için iki kez komplo kurmaktan suçlu bulunmuştu. Yetkililerin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, bu hafta başında hapis cezasına çarptırıldı ve Apple ile İç Gelir Servisi'ne toplam 19 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Yetkililer, 2011'den 2018'e kadar Prasad'ın şirketin tedarik zincirindeki bir alıcı olarak "konumunu istismar ederek" şirketi dolandırdığını söyledi.

Yetkililer, Hansen, Baker ve Prasad'ın planlardaki rollerini kabul ettiklerini söyledi.

Prasad, Apple'ın garanti kapsamındaki onarımlarda kullanması için parça satın alan tedarik zinciri ekibinin bir parçasıydı. Yetkililere göre, parçaları çalmak, faturaları değiştirmek, Apple'a halihazırda aldığı bileşenler için iki kez fatura kesmek ve şirketten aslında hiç satın almadığı parçalar için ücret almak için işletme sahipleriyle komplo kurdu.

Savcıların suçunu kabul ettiği 2013 tarihli bir örnekte Prasad, Apple'a ait olan anakartları Baker'a göndermiş, Baker'ın şirketi de bunları parçalara ayırıp ayrı parçalar halinde geri satarak Apple'a kendi malı için fatura kesmiş.

Prasad 2016 yılında Apple'ın daha fazla parçasını Hansen'e göndermiş, Hansen de bunları yeniden paketleyip yeni bir siparişmiş gibi geri göndererek Apple'ı yine kendi malının bedelini ödemeye zorlamış.

Prasad ayrıca grubun dolandırıcılık planlarından elde ettiği 17 milyon doların kendi payına düşen kısmı için vergi ödemekten kaçındığını da kabul etti. Kasım ayında suçunu kabul etmesinin ardından vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlamaları cezasının infazı sırasında düşürüldü.

Mahkeme, Prasad'ın tutuklandığında hükümetin el koyduğu yaklaşık 5.5 milyon dolarlık mal varlığını kaybetmesine karar verdi. Ayrıca, Apple'a 17.4 milyon dolar ve IRS'ye 1.8 milyon dolar olmak üzere toplam 33 milyon doların biraz altında ceza ile birlikte 8 milyon dolar daha ödemesi gerekiyor.

Hapis cezasının ardından da üç yıl denetimli serbestlik uygulanacak.

İlgili Haberler