Faiz artışı küresel mal ticaretini baskılıyor

Faiz artışı küresel mal ticaretini baskılıyor

Küresel ekonomiye binen faiz yükünün, ABD ve Avrupa'nın ithalatını zayıflatarak dünya mal ticaretini baskılayacağı tahmin ediliyor.

A+A-

ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre 2021'de yüzde 25 artışla 28,5 trilyon doları bulan mal ticaretinin, 2022'de yüzde 3,5 büyümenin ardından 2023'te ivme kaybetmesi bekleniyor.

DTÖ küresel ticarette bu yıl yüzde 1 büyüme öngörürken, Oxford Economics yüzde 0,2 daralma tahmini yaptı. Oxford raporunda, Avrupa ve ABD'de cılız talebin Asya'nın ihracatını zayıflattığına işaret ediliyor.

Rusya-Ukrayna savaşındaki şiddetli çatışmalara karşın Çin'de COVID-19 salgınına yönelik devam eden endişeler, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma politikaları resesyon endişelerini tetikledi. Merkez bankaları enflasyonu kontrol altında tutmak için bu yıl da faizleri yükseltmeye devam edecek. Ekonomi üzerindeki faiz yükü ticarete yansıyor.

Küresel mal ticaretinin bu yıl daralması bekleniyor. 2021'de yüzde 25 büyüyerek 28.5 trilyon doları bulan dünya mal ticaretinin bu yıl yüzde 3.5 büyümenin ardından 2023'te gerileyeceği tahmin ediliyor. İthalatın azalması mal ticaretini zayıflatıyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ), küresel mal ticaretindeki büyümenin 2023'te yavaşlayacağı uyarısının ardından araştırma şirketi Oxford Economics daha sert bir öngörüde bulundu. DTÖ 2023'te yüzde 1 oranında küresel mal ticareti büyümesi öngörürken, Oxford Economics yüzde 0.2 daralma tahmini yaptı.


İlgili Haberler